Eveniment

Asociaţia furnizorilor de energie: Toate certificatele verzi acordate după 1 aprilie 2017 sunt valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, în 2032

Ion Lungu, preşedintele Aso­ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România

Ion Lungu, preşedintele Aso­ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.04.2017, 00:07 487

Toate certificatele verzi acor­date după 1 aprilie 2017 în urma aprobării de către guvern a ordonanţei de urgenţă pentru modi­ficarea şi completarea Legii 220/2008 de instituire a certificatelor verzi vor fi valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, adică în 2032. Până acum, vala­bilitatea acestor certificate era de un an de la data emiterii.

„S-au hotărât câ­teva lucruri esen­ţiale prin această ordonanţă, care aduce avantaje atât producătorilor de energie re­generabilă, cât şi consumatorilor. În pri­mul rând, acest act normativ prote­jează producătorii de energie electrică, eli­minând durata de viaţă a certifi­ca­telor verzi. Dacă înainte aceasta era de un an, acum toate certificatele acordate după 1 aprilie 2017 sunt valabile până la sfârşitul schemei de sprijin, în 2032“, spune Ion Lungu, preşedintele Aso­ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Tot pentru a-i sprijini pe produ­cători, certificatele verzi vor căpăta valoare doar în momentul în care sunt vândute, şi nu în momentul emiterii, cum se întâm­pla până acum. Astfel, până la apro­barea ordonanţei, ope­ratorii erau obli­gaţi să plătească impozit pe toate certificatele primite, deşi nu erau toate folosite, fiind totuşi considerate sursă de venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO