ZF 24

Studiu EY: România iese din top 40 mondial la atractivitatea pentru investiţii în energie regenerabilă

Studiu EY: România iese din top 40 mondial la...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2016, 12:01 180

România a pierdut în acest an locul 34 pe care l-a ocupat anul trecut în topul pieţelor atractive pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă şi a ieşit din top 40, în condiţiile în care termenul de recuperare a unei investiţii într-un proiect eolian realizat în România depăşeşte, în condiţiile de astăzi, 30 de ani.

La nivel internaţional, se remarcă revenirea interesului pentru ţările europene, care recâştigă terenul pierdut la începutul anului în clasamentul atractivităţii, în defavoarea pieţelor emergente, se arată în raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Astfel, Franţa, Belgia, Suedia, Irlanda, Norvegia şi Finlanda au urcat în clasamentul mondial, dar Marea Britanie continuă să piardă din interesul investitorilor în energii regenerabile.

În top 10 ţări din cadrul indexului EY, Franţa urcă o poziţie, ajungând pe locul 7, în urma anunţului privind intenţia de participare la licitaţia de achiziţionare de panouri solare cu capacitate 3GW în următorii trei ani. În acelaşi timp, în această ţară este în plină desfăşurare construcţia unei fabrici de producţie de panouri solare pentru acoperirea a 1000 de kilometri de drumuri.

România pierde locul 34 pe care l-a deţinut anul trecut şi iese din top 40 de ţări atractive pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă.

 „Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile şi incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu şi lung, au determinat scăderea atractivităţii României pentru noi investiţii în domeniu. Mulţi deţinători de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să le vândă, în timp ce potenţialii cumpărători oferă preţuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcţii impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutăţirea sentimentului investitorilor”, a explicat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO