Eveniment

ASF a „consumat“ doi preşedinţi în doar patru ani: Parlamentarii au ascultat în sfârşit apelul şefilor de partid şi l-au revocat în unanimitate pe Mişu Negriţoiu de la şefia ASF

Mişu Negriţoiu a fost numit la conducerea ASF în mai 2014

Mişu Negriţoiu a fost numit la conducerea ASF în mai 2014

Autor: Anelis Baciu

12.05.2017, 00:02 544
Parlamentarii au executat ieri ordinele şefilor de partid şi l-au revocat în unanimitate pe preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mişu Negriţoiu, după ce tentativa de revocare de marţi a eşuat din lipsă de cvorum. Negriţoiu, în vârstă de 67 de ani, este al doilea preşedinte care pleacă de la conducerea ASF, după Dan Radu Ruşanu, deşi autoritatea funcţionează de numai patru ani. Spre deosebire de Negriţoiu, Dan Radu Ruşanu a demisiont de la şefia ASF după ce a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat în dosarul Carpatica Asig.

Negriţoiu, unul dintre cei mai titraţi bancheri din România, a fost nominalizat în 2014 de primul-ministrul de atunci Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al ASF, post echivalent pe pieţele financiare (asigurări, piaţă de capital şi pensii private) cu cel al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Pentru nominalizarea lui Mişu Negriţoiu la şefia ASF, Victor Ponta s-a sfătuit cu Mugur Isărescu care l-a susţinut, deşi Negriţoiu s-a numărat printre puţinii bancheri care au îndrăznit să critice politica monetară a Băncii Naţionale. Actualul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost de asemenea un susţinător al lui Mişu Negriţoiu la şefia ASF.

Potrivit informaţiilor din piaţă, înainte de a-l nominaliza pe Negriţoiu, Victor Ponta ar mai fi încercat să le ofere funcţia lui Florin Georgescu şi Nicolae Dănilă, ambii membri în consiliul de administraţie al BNR, însă aceştia au refuzat.

Şi actualul lider al PSD Liviu Dragnea pare să aibă o problemă legată de găsirea unui înlocuitor pentru Mişu Negriţoiu. Întrebat dacă are un nume pe funcţia de preşedinte al ASF în cazul revocării lui Negriţoiu liderul PSD a spus „nu imediat“. Pe lângă ocuparea postului lăsat vacant de Mişu Negriţoiu, liderii politici trebuie să găsească şi un vicepreşedinte responsabil cu sectorul asigurărilor, poziţie rămasă vacantă după plecarea lui Marius Vorniceanu în luna septembrie a anului trecut.

Mişu Negriţoiu a preluat conducerea ASF la 1 mai 2014, fiind responsabil de coordonarea unor pieţe cu o valoare de 15-20 de miliarde de euro, dar şi de restructurarea autorităţii catalogată „o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici“.

Negriţoiu a fost bine primit în piaţa de asigurări, fiind considerat un profesionist care ar putea aduce o nouă viziune la nivelul supravegherii. După decizia fermă de a scoate din piaţă companiile cu probleme Astra Asigurări şi Carpatica Asig prin procedura falimentului, Negriţoiu a fost aspru criticat, existând voci care au susţinut adesea că şeful ASF lucrează împotriva capitalului local şi în favoarea celui străin. Au urmat apoi critici din partea transportatoriilor legate de răspunsul tardiv şi amăgitor al ASF în problema creşterii explozive a tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA) generate de falimentului Astra.

Negriţoiu nu avea experienţă în supravegherea pieţelor financiare la momentul numirii sale în fruntea ASF, însă avea 17 ani experienţă ca bancher, fiind considerat un profesionist cu o bună reputaţie şi multe contacte în business şi mediul financiar. Negriţoiu şi-a clădit cariera în banking în cadrul ING Bank, bancă pe care a şi condus-o din poziţia de director general în perioada 2006-2012.

Înainte de a prelua conducerea operaţiunilor ING Bank în România, Negriţoiu a lucrat în administraţia publică. A fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993), apoi consilierul preşedintelui Ion Iliescu, iar timp de un an a fost deputat PSD în legislatura 1996 - 2000. Anelis Baciu

Mişu Negriţoiu a spus marţi într-o conferinţă de presă că se aşteapta să fie revocat din funcţie de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului şi că preferă să fie scos de la conducerea ASF de către politicieni decât de DNA.

Deşi parea resemnat cu privire la demiterea sa din fruntea ASF, Mişu Negriţoiu a afirmat că nici până în prezent nu înţelege şi nici nu i s-au adus la cunoştinţă motivele revocării sale.

Întrebat ce va face după ce va fi revocat din fruntea ASF, Mişu Negriţoiu a spus că se va orienta către piaţa fondurilor de investiţii. Şeful ASF şi-a depus CV-ul pentru o poziţie în conducerea CEC Bank, dar afirmă că „la CEC a fost un test“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO