Eveniment

ASE 100 de ani – mesajul rectorului şi ale personalităţilor din România care au participat la aniversarea Centenarului ASE

Mediafax Foto

Mediafax Foto

05.04.2013, 00:07 606

Ce obiective a anunţat la ZF Live Pavel Năstase, rectorul ASE, pentru anii următori

 
  • Academia de Studii Economice, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din ţară, va deveni o universitate internaţională până în 2020. Această strategie este prevăzută şi de programul de management al universităţii, pregătit pentru perioada 2014-2020.

  • ASE va deveni o universitate de cercetare avansată şi educaţie şi va avea studenţi internaţionali, care să provină cel puţin din statele din sud-estul Europei.

  • Un obiectiv este creşterea gradului de satisfacţie al salariaţilor ASE, dar şi instituirea unui sistem de management performant.

  • Reintroducerea examenului de admitere va fi aplicată începând din acest an în cadrul universităţii, după trei ani în care absolvenţii de liceu care au vrut să îşi continue studiile la ASE au fost „triaţi“ doar prin examenul de bacalaureat.

  • Universitatea vrea să atragă companiile care vor să recruteze absolvenţi de ASE în viitor pentru a oferi burse private, în aşa fel încât studenţii să nu mai plătească taxe de şcolarizare şi să aibă totodată un loc de muncă după absolvire.

 

Traian Băsescu, preşedintele României: Am speranţa că la ASE este pepiniera din care vom primi acei oameni capabili să absoarbă fonduri UE, care să dea soluţii pe term mediu şi lung. Marea noastră problemă este incapacitatea de a absorbi bani europeni. Şi nu pentru că nu sunt proiecte. Am privit cu atenţie timp de opt ani la toate structurile administraţiei.
Avem o capacitate administrativă redusă, în primul rând din cauza slabei pregătiri a funcţionarilor. De regulă, totul este aruncat spre miniştri, politicieni, care au şi ei tarele lor. Dar lucrul de care România nu beneficiază este legat de funcţionarii pregătiţi în structurile de stat, la nivel central şi local. Am mult mai multe întrebări decât răspunsuri, din păcate, în ceea ce priveşte evoluţiile economice ale UE şi, implicit, ale României. Ştiu însă un singur lucru, că România are nevoie astăzi de stat de drept, are nevoie să îşi pregătească economia pentru intrare în zona euro, are nevoie să fie gata pentru intrare în zona Schengen, pentru simplul motiv că nu are alternativă la soluţia UE.

 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Restabilirea unul nou echilibru se poate face doar prin acţiunea coordonată a celor trei elemente fundamentale - moneda, creditul şi bugetul în concordaţă cu nevoile economiei. În timp ce prima lecţie învăţată de economişti este că nimic nu este suficient pentru satisfacerea societăţii, prima lecţie pe care o învaţă politicienii este să desconsidere prima lecţie a economiştilor.

 

Crin Antonescu, preşedintele Senatului: Întrepătrunderea între sistemul politic şi elita ştiinţelor economice trebuie să fie în prezent şi în viitor mult mai mare. Este nevoie mai mult ca oricând de soluţii. Este nevoie de diagnostice corecte, complete.

 

Sergiu Manea, vicepreşedinte al BCR: Băncile nu mai caută doar funcţionari bancari, ci bancheri, adică oameni capabili să fie cei mai buni consultanţi financiari. Profesionişti care înţeleg toate etapele ciclului de viaţă al clienţilor şi propun soluţii, al căror obiectiv este bunăstarea şi siguranţa financiară, chiar dacă aceasta se poate traduce într-o francheţe inconfortabilă pentru unii dintre clienţii nostri. Pentru a rămâne în joc trebuie să reinventezi constant oferta la o cerere din ce în ce mai sofisticată. Economia trece acum printr-o probă de foc în care trebuie să îşi redefinească valoarea. Iar în acest context, băncile şi universităţile economice, deopotrivă, se află în faţa unei provocări - o nouă paradigmă economică, la care trebuie să ne adaptăm printr-un nou set de abilităţi şi cunoştinte.

 

Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor: Adresez invitaţia către mediul academic, din domeniul economic şi nu numai, de a deveni mai activ, mai atent focalizat către identificarea de soluţii şi formularea de strategii care să vină în întâmpinarea decidenţilor de politică economică. Ar fi un real câştig pentru noi toţi ca rezultatele cercetării dumneavoastră să fie cât mai vizibile, să devină repere esenţiale ale politicilor publice, în general. O universitate performantă nu poate să ignore o componentă extrem de valoroasă, şi anume funcţia de cercetare.
Cu un plus de efort antreprenorial, sunt convins că şcoala românească va reuşi să atenueze decalajele dintre educaţie şi exigenţele pieţei muncii - una în care munca devine tot mai mult „de piaţă“, la nivel global, dominată de concurenţă şi competitivitate.

 

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Rolul ASE este mai important ca niciodată pentru că România este într-un moment de răscruce şi trebuie stabilită foarte clar calea pe care o va urma de acum înainte. Suntem de mulţi ani în Uniunea Europeană, dar ne străduim de mulţi ani să ne găsim rolul. Suntem în continuare ţinuţi şi ţintuiţi undeva la periferia Europei. Suntem penalizaţi, există restricţii pe piaţa muncii pentru români. Dincolo de modernizarea cadrului instituţional România are nevoie de un model economic. Nu există o instituţie mai indicată să stabilească un model de creştere economică decât ASE. Avem nevoie ca mediul academic să ne dea direcţia pe care să o urmăm şi să simtă fiecare român că trăim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO