Eveniment

Arieratele de la MEC: 2 miliarde de euro

09.08.2004, 00:00 15

Nivelul arieratelor inregistrat de companiile din subordinea Ministerului Economiei s-a redus, in primul semestru, pina la valoarea de 81.370 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce la inceputul acestui an treceau de 133.540 miliarde lei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), masurile legislative introduse in acest an, precum si "efortul propriu" al societatilor de stat au determinat diminuarea acestor datorii.
La rindul sau, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, afirma ca arieratele din economie s-au redus cu 0,8% din Produsul Intern Brut, in prima jumatate a anului, fara sa precizeze nivelul total.
Un studiu al Fondului Monetar International situa, in urma cu un an, totalul arieratelor la 39,7% din PIB.
 Romania s-a angajat, la incheierea capitolului "Criterii Economice" din negocierile cu Uniunea Europeana, sa reduca nivelul arieratelor cu 0,5% din PIB in acest an.
Ministrul Finantelor a anticipat ca nivelul arieratelor va fi redus cu inca 0,5% din PIB in a doua jumatate a anului, in conditiile mentinerii unui nivel ridicat al veniturilor bugetare si a unei discipline fiscale mai stricte.
Insa chiar daca arieratele scad ca valoare relativa (ca proportie din produsul intern brut), cresterea economica accelerata de circa 6% poate determina majorarea in volum absolut al acestor indicatori.
Nivelul arieratelor este una din masurile principale ale restructurarii economiei si a avansului economiei romanesti catre o economie de piata functionala. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO