Eveniment

ARCA a lansat în spaţiu prima rachetă românească

ARCA a lansat în spaţiu prima rachetă românească
04.10.2010, 14:48 796

Racheta Helen 2, proiectată şi realizată de Asociaţia Românăpentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) s-a înălţat, la 1octombrie, până la altitudinea de 40 de kilometri, realizând astfelprimul zbor suborbital românesc, informează Gândul.

Lansarea a avut loc la 20 de kilometri în largul Mării Negre.Racheta Helen 2, împreună cu balonul care a fost folosit laînălţarea acesteia până la altitudinea de 14.000 de metri erauîncărcate la bordul navei militare NSSL 281 Constanţa încă din lunaseptembrie. Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a povestit căechipa şi-a asumat riscuri mari când a decis să lanseze racheta încondiţiile în care vântul bătea cu 10 metri pe secundă. "Ştiam caresunt riscurile la aceată viteză. Un balon nu poate fi înălţat încondiţii sigure decât dacă vântul bate cu mai puţin de patru metripe secundă. Am ţinut însă legătura cu serviciul de prognoză meteoal Marinei Militare, iar ei ne-au asigurat că vântul va scădea înintensitate la ora 14.00". Aflaţi povestea lansării în spaţiu a primei racheteromâneşti pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO