Eveniment

APAPS spune ca va avea venituri de 4.000 mld. lei anul acesta

12.05.2003, 00:00 11

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) va obtine din vanzarea pachetelor de actiuni, in acest an, peste 4.000 de miliarde de lei, indeplinind astfel una dintre obligatiile asumate fata de Fondul Monetar International, a declarat Ovidiu Musetescu, ministrul de resort.
Guvernul s-a angajat, prin memorandumul tehnic suplimentar la acordul stand-by incheiat cu FMI, sa obtina din privatizare 1.000 miliarde lei in fiecare trimestru din acest an.
"FMI a salutat pozitia Guvernului de a accelera privatizarea societatilor cu pierderi si s-a retinut faptul ca suntem in grafic cu toate, asa cum ne-am asumat", a mai spus Musetescu, care a apreciat ca valoarea cuprinsa in memorandum este una "rezonabila".
Raportul intocmit de misiunea FMI care a efectuat a treia revizuire a acordului stand-by remarca decizia Guvernului de a reduce locurile de munca din 22 de intreprinderi de stat cu pierderi, dar in acelasi timp avertizeaza ca procesul de privatizare s-a desfasurat lent, ca urmare a practicii autoritatilor de la Bucuresti de a impune investitorilor angajamente in mentinerea locurilor de munca si efectuarea de investitii.
"Cred in continuare ca nu trebuie sa facem privatizare de dragul privatizarii. Trebuie sa negociem serios cu cumparatorul asupra intentiilor sale privind investitiile, obiectul de activitate si aceasta da o anumita lentoare", a spus Musetescu.
Musetescu a adaugat ca, deocamdata nu poate spune cat s-a obtinut din privatizare in acest an, dar a precizat ca, in general, in primele luni ale anului se obtine mai putin pentru ca angajamentele din primele doua - trei luni vin ca varsaminte in lunie urmatoare. "Diferentele pot fi foarte mari de la un trimestru la altul", a mai spus ministrul.
Musetescu a facut si o trecere in revista a situatiei in care se afla societatile brasovene inluse in lotul celor 22, respectiv Tractorul, Roman si Rulmentul.
"La Tractorul am avut trei runde de negocieri cu compania Landini si am luat decizia sa lansam o oferta de privatizare. Vom publica anuntul in maximum o saptamana si probabil ca vom da un termen de depunere a ofertelor ceva mai scurt, avand in vedere ca exista un cumparator care ne trage de maneca", a spus Musetescu.
In ceea ce priveste societatea Rulmentul, privatizarea urmeaza sa fie reluata in circa 10 zile. "La Roman inca mai proiectam si dorim sa lansam societatea la vanzare sub forma unui parc industrial", a declarat ministrul. El a adaugat ca solicitarea din dosarul de prezentare va fi in sensul cautarii unor cumparatori care sa aduca drept oferta un program de investitii intr-un parc industrial si, o data cu privatizarea, Roman sa capete statut de parc industrial. "Astfel, toate restruturarile si reformele interne vor fi facute de noul proprietar in aceasta conceptie. Este clar ca si acolo 40 - 50% din spatiile industriale stau nefolosite si ca ideea unei productii de camioane la nivelul anului 1990 este o utopie", a mai spus Musetescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO