Eveniment

Angajatorii raman in expectativa in urmatoarele trei luni

10.03.2009, 00:00 34

Mai mult de jumatate din companii (65%) nu intentioneaza sa faca nicio schimbare la nivelul personalului in trimestrul al doilea al acestui an, numai 15% din firme anuntand ca vor continua sa recruteze, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru trimestrul al doilea din 2009.

Acesta este primul an in care previziunea neta de angajare este de -4%, ceea ce inseamna ca diferenta dintre procentul companiilor care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si cel de firmelor care prevad o scadere a angajarilor este una negativa.
"Este pentru prima oara, de la inceperea studiului in Romania, din trimestrul al doilea al anului 2008, cand sunt raportate intentii de angajare negative. Cea mai buna solutie pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca in aceasta perioada sumbra este de a-si mentine la un nivel ridicat abilitatile si cunostintele detinute si de a intelege faptul ca angajatorii se vor focusa mai mult pe strategii de maximizare a productivitatii", spune Camelia Stanculescu, general manager al companiei de recrutare Manpower Romania.
Oficialul companiei atrage atentia asupra faptului ca exista situatii in care personalul ramas in companii preia sarcini suplimentare, crescand productivitatea pe termen scurt, insa angajatorii trebuie sa fie atenti la suprasolicitarea acestora. In caz contrar, la primele semne de imbunatatire a situatiei pe piata muncii, angajatii valorosi suprasolicitati vor fi deja plecati, iar acest lucru poate sa aduca probleme pe termen lung unei companii.
Singurele sectoare de activitate care estimeaza cresteri in volumul de angajari sunt agricultura si administratia publica, in cazul lor previziunea neta de angajare fiind de 2%. Pe de alta parte, in industria extractiva, transporturi, depozitare si comunicatii, previziunile sunt de -13% si respectiv -12%.
De asemenea, in sectorul constructiilor, angajatorii se asteapta ca angajarile sa scada, pentru al patrulea trimestru consecutiv, previziunea neta de angajare fiind de -9%. 
Companiile din nord-estul tarii sunt singurele care se asteapta la un bilant pozitiv al activitatii de angajare in trimestrul al doilea, cu o previziune neta de angajare de +7%. Pe de alta parte, in regiunea de Vest companiile au raportat o previziune neta de angajare de -27%.
Studiul Manpower a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 752 de angajatori din Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO