Eveniment

Analistii: Cresterea rapida aduce riscuri inflationiste

05.06.2008, 19:04 13

Analistii financiari vad riscuri pentru inflatie si deficitul extern in conditiile expansiunii rapide a economiei, apreciind ca exista posibilitatea ca BNR sa majoreze dobanda cheie cu cel putin 0,25 puncte procentuale, pana la 10% pe an, la urmatoarea sedinta de politica monetara, programata la finele acestei luni.
Analistii de la Viena ai UniCredit Group sustin ca avansul PIB cu 8,2% in primul trimestru, peste asteptari, a accentuat temerile privind riscul de supraincalzire si presiunea inflatiei ridicate. Ei estimeaza ca BNR va majora dobanda, la urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara, programata pentru 26 iunie. Astfel, ei se asteapta la o crestere cu 0,25 puncte procentuale a ratei de politica monetara, pana la 10%, nivel care va fi mentinut pana in decembrie, cel putin.
De asemenea, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank, sustine ca evolutia favorabila a cresterii economice ar trebui sa forteze banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara cu cel putin 0,25 puncte procentuale, de la nivelul actual de 9,75%. El sustine ca avansul PIB in acest an ar putea sa ajunga la 7%, daca va fi un an agricol bun, peste prognoza initiala de 6,5%.
"In masura in care cresterea economica va fi bazata in mare parte pe consum, exista riscul supraincalzirii economiei si deteriorarii deficitului de cont curent. O solutie in acest sens ramane incetinirea ritmului de crestere a consumului, reforme structurale care sa stimuleze exporturile si dezvoltarea productiei interne. In primul trimestru al anului deficitului de cont curent a inregistrat o temperare a ritmului de crestere, pe fondul diminuarii deficitului comercial", subliniaza Georgiana Constantinescu analist financiar al Credit Europe Bank.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat marti, ca prognoza de crestere economica de 6,5% pentru 2008 ar putea fi depasita, dar este posibil ca accelerarea PIB sa fie insotita de riscuri precum supraincalzirea economiei si aparitia unor presiuni inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO