Eveniment

Analiştii aşteaptă o inflaţie redusă în iunie

11.07.2010, 23:11 21

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, de la4,42% în luna precedentă, dar va urca în iulie în jurul a 7%, deşicreşterea TVA la 24% nu îşi va produce efectul maxim, considerăanaliştii.
Economiştii-şefi de la ING Bank România, Raiffeisen Bank şiUniCredit Ţiriac Bank au opinii asemănătoare privind evoluţiapreţurilor de consum în luna iunie, dar estimările pentrutraiectoria în restul anului sunt destul de diferite.
Institutul Naţional de Statistică va publica astăzi datele privindindicele preţurilor de consum în luna iunie.
"Preţurile au rămas relativ stabile în iunie, fără schimbărisemnificative şi, prin urmare, indicele preţurilor de consum aafişat doar o creştere uşoară, de 0,2% faţă de luna precedentă.Deprecierea leului, cu aproximativ 1,6%, a fost compensată parţialde scăderea preţurilor în cazul unor servicii de telefonie fixă", adeclarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, RozaliaPal.
Ea anticipează că rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4,4% îniunie şi va urca la 6,6% în iulie şi la un maxim de 8,5% în august,considerând că efectul creşterii TVA se va transmite treptat,pentru a scădea la 7,7% la finele acestui an.
Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chideşciuc, estimeazăcă inflaţia s-a situat în iunie la 4,3% ca rată anuală şi la 0,1%în termeni lunari, sub influenţa negativă a deprecierii leului şi apreţurilor la combustibili, dar şi a efectului pozitiv alfactorilor sezonieri, precum preţurile la legume şi fructe.
Chideşciuc se aşteaptă ca inflaţia să sară la 7,3% în luna iulie,ceea ce înseamnă o rată lunară de 2,8%, şi să atingă un maxim înjurul a 8% în august şi septembrie, pentru ca ulterior să coboarepână la 7% la finele anului.
"În esenţă, noi avem o abordare uşor optimistă, pentru că includeun impact din majorarea TVA de 2,6 puncte pro­centuale. Avem acestscenariu pentru că practic sunt destul de multe componente care nuvor fi afectate de creşterea TVA (reprezentând circa 11% din coş),cum ar fi cărţile şi medicamentele. Un impact maxim al creşteriiTVA ar fi de 3,7 - 3,8 puncte, dar noi credem că este un deficitfoarte mare de cerere în prezent, ceea ce înseamnă că va fi dificilpentru comercianţi să transmită complet creşterea TVA în preţuri",a explicat economistul-şef al ING Bank România.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru,anticipează că inflaţia lunară a fost în iunie de 0-0,1%,corespunzător unei rate anuale de 4,3%, în contextul în carecreşterile preţurilor neafectate de evoluţia cursului au fostfoarte mici. El consideră că "este aproape imposibil" de stabilitnivelul inflaţiei în luna iulie, întrucât nu se cunoaşte deocamdatăcum au reacţionat retailerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO