Eveniment

Ambasadorul SUA pledeaza pentru climat de afaceri fara interventia statului

20.10.2004, 00:00 17



Ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, a afirmat ieri ca oficialii guvernamentali trebuie sa inteleaga ca a lasa climatul de afaceri sa functioneze fara interventia statului este foarte important pentru modul in care opereaza piata libera.



"Viata politica este o oportunitate pentru a indeplini serviciul public, nu o sansa pentru imbogatirea proprie. Astept cu nerabdare ziua cand politicienii parasesc functia publica pentru a face avere", a declarat ambasadorul SUA intr-o conferinta organizata de Institutul pentru Politici Publice.



El s-a referit la reforma economica si a amintit ca economia romaneasca este, inca, in urma celei din statele central europene, care s-au dezvoltat mai rapid si transparent.



Anul viitor, Romania trebuie sa faca pasi curajosi in acest domeniu, avand in vedere ca privatizarea este aproape finalizata, iar datele macroeconomice pentru 2004 sunt impresionante, a apreciat diplomatul american.



El sustine ca, pentru ca economia romanasca sa devina competitiva pe plan global pana in 2007, urmatorul Guvern trebuie sa transforme modul in care functioneaza: pe plan intern cu comunitatea de afaceri si interactiunea cu societatea civila.



Mai exact, este vorba despre faptul ca pe plan intern procesul de luare a deciziilor trebuie descentralizat, numarul legilor trebuie sa fie redus, iar procedura de colectare a taxelor de la contribuabili trebuie standardizata si transparentizata, a precizat ambasadorul.



Adoptarea legilor nu este suficienta, chiar daca este important sa existe legi bune, este nevoie si de o schimbare a mentalitatii, ca si a regulamentelor si legilor, a adaugat el.



In opinia sa, Romania se afla intr-o competitie globala pentru atragerea capitalului strain si poate creste numarul investitiilor straine doar daca are un climat de afaceri atractiv. Mai mult decat atat, investitorii romani au nevoie de mai putine obstacole pentru a incepe si dezvolta o afacere in Romania, considera ambasadorul.



Managerii si patronii companiilor trebuie sa poata spune "nu" coruptiei, stiind ca pot da in vileag pe cel care accepta mita sau pe oficialul corupt si justitia isi va face treaba, fara sa se teama de posibile repercusiuni, a spus Jack Dyer Crouch II.



Investitorii IMM-urilor, de care Romania are cea mai mare nevoie, pot sa-si sustina afaceri doar daca se bucura de mai putina legislatie si mai putina incertitudine in privinta proprietatii private si a altor drepturi legale, apreciaza Crouch. El a apreciat ca, fara aceasta libertate, investitorii vor alege sa plece in tari vecine, vor renunta sau vor emigra.



Oamenii de afaceri straini cer si un sistem juridic impartial. Daca au de-a face cu un sistem ineficient si aparent partinitor "vor vota cu portofolele", a spus diplomatul american.



El a marturisit ca este la curent cu masurile luate de autoritatile romane pentru a se conforma normelor UE in acest domeniu si a adaugat ca este absolut necesar ca Guvernul si romanii sa se asigure ca aceste schimbari vor duce la un sistem juridiciar eficient, corect si drept.



"Am incredere ca Romania poate ajunge acolo, dar este nevoie de vigilenta si angajament", a mai spus Crouch.



In ceea ce priveste coruptia, diplomatul american s-a referit la unele persoane "sceptice", care sustin ca acest fenomen este prea inradacinat in Romania pentru a putea fi schimbat si ca trebuie acceptat ca atare, ca un mod de viata in tara noastra.



Ambasadorul a respins aceasta idee si s-a declarat incurajat de initiativele societatii civile in lupta impotriva coruptiei, amintind campania "Nu da spaga", initiata de cateva companii si ONG-uri romanesti.



Romanii din toata tara trebuie sa ia atitudine impotriva coruptiei si sa lupte pentru eliminarea acesteia, una dintre cheile pentru a atinge acest scop fiind o societate civila activa, a mai spus Jack Dyer Crouch II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO