Eveniment

A doua demitere la vârf în Ministerul de Interne, după generalul Fătuloiu

A doua demitere la vârf în Ministerul de Interne, după generalul Fătuloiu

Autor: Iulian Anghel

23.05.2011, 14:50 500

Demiterea de la vârfului Ministerului deInterne a secretarului general al instituţiei, Laurenţiu Mironescu(43 de ani, fostdeputat PDL în perioada 2004-2008) este adoua plecare "de top" decisă de ministrul de interne Traian Igaş dea preluarea mandatului după cea a secretarului de stat, generalulDan Fătuloiu - ambele cazuri având de-a face cu ample acuzaţii decorupţie.

Mironescu, membri al PDL ca şi senatorulMircea Banias au fost puşi astăzi sub acuzare pentru evaziunefiscală şi aduşi la cercetări la DNA Bucureşti.

În plin scandal al vameşilor corupţi dinvămile din vestul şi nordul ţării, preşedintele Traina Băsescu asusţinut, la bilanţul Ministerului Public, că un control amănunţitrebuie efectuat la vămile din Constanţa şiBucureşti.

Igaş l-a demis pe Mironescu suspectat,alături de senatorul Banias (senator de Constanţa care a deţinut întrecut poziţii de top în administraţia portului) de implicare înfraude în portul Constanţa, după ce poliţia şi trupele speciale,însoţite de procurori începuseră dimineaţă o amplă operaţiune învămile din Constanţa şi Bucureşti dublate de percheziţii ladomiciliu mai multor acuzaţi (cu excepţia lui Banias care, senatorfiind, nu poate fi percheziţionat fără încuviinţareaSenatului).

Decizia de demitere a secretaruluigeneral aparţine premierului care a acceptat o solicitare în acestsens venită din partea ministrului de interne.

Mironescu a fost ofiţer de marină, ofiţerde cursă lungă şi apoi inspector de specialitate, înainte de a veniîn MAI, la începutul acestui an. Atât Mironescu cât şiBaniassunt suspectaţiîntr-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere transportatede vase chinezeşti, aduse în Portul Constanţa şi comercializate înBucureşti, lucru care, potrivit unor surse judiciare ar fi adusstatului un prejudiciu 1 mil. euro, în primele două luni aleanului. Banias şi Mironescu sunt asociaţi între-o firmă, prinintermediul căreia s-au fi produs frauda. Banias a fost scos înluna martie de sub urmărire penală într-un dosar referitor la unexport fictiv de motoare pentru care s-ar fi cerut o returnare deTVA de 60 mil euro.

Demiterea lui Mironescu este a doua caimportanţă în cadrul Ministerului de Interne în ultimele luni, dupădemiterea, la finele anului trecut, a generalului Dan Fătuloiu denumele căruia se leagă cea mai mare afacere de corupţie din Poliţiaromână.

Doar că "minunea" nu a durat în cazulFătuloiu, el fiind trims săptămâna trecută ca insărcinat alRomâniei cu afacerile interne la Roma.

La sfârşitul anului trecut, Dan Fătuloiualături de fiul său l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelucă a vrut să-l mituiască, cu un milion de euro în schimbulrezolvării favorabile a dosarelor penale în care este cercetat. DNAa organizat un flagrant, omului de afaceri fiind surprins pe cândvoi să-l mituiescă pe general, dar Fătuloiu a fost demis câtevazile mai târziu în urma unor controale în alt caz (asasinarea laPiatra Neamţ a unui membru al lumii interlope) şi după ce elacuzase că din Minister au existat scurgeri de informaţii care îlincriminau, fără să aducă însă probe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO