A doua demitere la vârf în Ministerul de Interne, după generalul Fătuloiu

Autor: Iulian Anghel 23.05.2011

Demiterea de la vârfului Ministerului de Interne a secretarului general al instituţiei, Laurenţiu Mironescu (43 de ani, fost deputat PDL în perioada 2004-2008) este a doua plecare "de top" decisă de ministrul de interne Traian Igaş de a preluarea mandatului după cea a secretarului de stat, generalul Dan Fătuloiu - ambele cazuri având de-a face cu ample acuzaţii de corupţie.

Mironescu, membri al PDL ca şi senatorul Mircea Banias au fost puşi astăzi sub acuzare pentru evaziune fiscală şi aduşi la cercetări la DNA Bucureşti.

În plin scandal al vameşilor corupţi din vămile din vestul şi nordul ţării, preşedintele Traina Băsescu a susţinut, la bilanţul Ministerului Public, că un control amănunţi trebuie efectuat la vămile din Constanţa şi Bucureşti.

Igaş l-a demis pe Mironescu suspectat, alături de senatorul Banias (senator de Constanţa care a deţinut în trecut poziţii de top în administraţia portului) de implicare în fraude în portul Constanţa, după ce poliţia şi trupele speciale, însoţite de procurori începuseră dimineaţă o amplă operaţiune în vămile din Constanţa şi Bucureşti dublate de percheziţii la domiciliu mai multor acuzaţi (cu excepţia lui Banias care, senator fiind, nu poate fi percheziţionat fără încuviinţarea Senatului).

Decizia de demitere a secretarului general aparţine premierului care a acceptat o solicitare în acest sens venită din partea ministrului de interne.

Mironescu a fost ofiţer de marină, ofiţer de cursă lungă şi apoi inspector de specialitate, înainte de a veni în MAI, la începutul acestui an. Atât Mironescu cât şi Banias sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere transportate de vase chinezeşti, aduse în Portul Constanţa şi comercializate în Bucureşti, lucru care, potrivit unor surse judiciare ar fi adus statului un prejudiciu 1 mil. euro, în primele două luni ale anului. Banias şi Mironescu sunt asociaţi între-o firmă, prin intermediul căreia s-au fi produs frauda. Banias a fost scos în luna martie de sub urmărire penală într-un dosar referitor la un export fictiv de motoare pentru care s-ar fi cerut o returnare de TVA de 60 mil euro.

Demiterea lui Mironescu este a doua ca importanţă în cadrul Ministerului de Interne în ultimele luni, după demiterea, la finele anului trecut, a generalului Dan Fătuloiu de numele căruia se leagă cea mai mare afacere de corupţie din Poliţia română.

Doar că "minunea" nu a durat în cazul Fătuloiu, el fiind trims săptămâna trecută ca insărcinat al României cu afacerile interne la Roma.

La sfârşitul anului trecut, Dan Fătuloiu alături de fiul său l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, cu un milion de euro în schimbul rezolvării favorabile a dosarelor penale în care este cercetat. DNA a organizat un flagrant, omului de afaceri fiind surprins pe când voi să-l mituiescă pe general, dar Fătuloiu a fost demis câteva zile mai târziu în urma unor controale în alt caz (asasinarea la Piatra Neamţ a unui membru al lumii interlope) şi după ce el acuzase că din Minister au existat scurgeri de informaţii care îl incriminau, fără să aducă însă probe.