Eveniment

50.000 hectare cu soia modificata genetic

09.02.2005, 00:00 38

Productia medie de soia modificata genetic obtinuta anul trecut a fost de 2.500 kilograme la hectar, cu 500 de kilograme mai mult fata de anul anterior, a declarat Constantin Sin, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
"Totodata, suprafata cultivata cu soia modificata genetic (soia transgenica) a crescut, in 2004, la 58.100 hectare fata de 39.600 in 2003. Anul trecut, in Romania au fost cultivate aproximativ 100.000 de hectare cu soia, din care suprafata alocata pentru soia transgenica a fost de circa 50%", a spus Sin.
Soia toleranta la glifosat (ingredient activ al ierbicidului Roundup Ready), este singura specie modificata genetic cultivata in Romania in scop comercial.
"Pe linga culturile de soia, exista si institute de cercetare care cultiva porumbul modificat genetic NK 603, tolerant la glifosat, dar pe parcele mici, de citeva zeci de metri patrati si numai in scop stiintific", a adaugat Sin.
Productia de soia modificata genetic este folosita de fabricile specializate precum Ultex Tandarei sau Expur Urziceni la extragerea uleiului, iar sroturile (resturile rezultate in urma procesului de prelucrare in vederea obtinerii uleiului) sint folosite de crescatorii de animale ca furaje.
Soia este cultivata cu predilectie in regiunea de sud-est a Romaniei, preponderent in judetele Braila, Calarasi si Ialomita.
In Romania, populatia consuma de peste treisprezece ani ulei alimentar fabricat din soia modificata genetic, provenit din import, iar din 2000 acest tip de ulei este produs si pe piata interna in fabrici, precum cele de la Tandarei sau Urziceni.
Tot in 2000 a inceput cultivarea de soia transgenica pentru productie, pe o suprafata de circa 30.000 de hectare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO