Companii

Wolf Theiss: Biroul de la Bucuresti a devenit al doilea ca marime, dupa cel din Viena

Wolf Theiss: Biroul de la Bucuresti a devenit al doilea ca marime, dupa cel din Viena

Bryan Jardine, avocatul coordonator al biroului local Wolf Theiss: Intrarea White & Case pe piata locala, spre exemplu, o vad ca pe un semnal pozitiv, o confirmare a faptului ca Romania este o tara atractiva in care firmele internationale vor sa fie prezente. Exista competitie, dar pot spune ca este una sanatoasa. 'Placinta' este acum mai mare, astfel ca exista pentru fiecare firma cate o bucatica.

22.10.2007, 14:42 94

Biroul local al casei de avocatura Wolf Theiss, cu sediul central la Viena, a fost implicat anul acesta in doua tranzactii cheie din pietele de energie si real estate din Romania - vanzarea Rompetrol si tranzactia prin care divizia imobiliara a Allianz a preluat trei cladiri de birouri in Bucuresti.
Cu cele doua "trofee" trecute in portofoliu, biroul de la Bucuresti al Wolf Theiss a devenit un jucator important atat pe piata locala de avocatura, cat si pe harta companiei cu sediul la Viena, care are noua birouri in Europa Centrala si de Est.
"In 2007 am reusit sa ne dublam echipa, de la 15 la 28 de avocati, devenind, la doi ani de la infiintare, al doilea birou ca marime al firmei, dupa cel de la Viena. Am participat la doua tranzactii high-profile (Rompetrol si DEGI - divizia Allianz - n.r.) care sunt importante pentru o firma relativ noua in piata. Estimarile initiale, care aratau o crestere cu 50% a veniturilor pentru 2007, par a fi in grafic", a declarat Bryan Jardine, avocatul coordonator al biroului local Wolf Theiss.
Compania austriaca are circa 250 de avocati in birourile din Viena, Belgrad, Bratislava, Bucuresti, Ljubljana, Praga, Sarajevo, Tirana si Zagreb, si a anuntat recent ca va deschide un birou si la Budapesta.
Avocatul nu a precizat valoarea veniturilor companiei pentru 2007, dar, potrivit unor estimari bazate pe veniturile medii ale avocatilor de business din Romania, Wolf Theiss va inregistra in acest an venituri de circa trei milioane de euro.
Casa de avocatura a fost implicata in realizarea due dilligence-ului Rompetrol si in furnizarea de consultanta legala specifica Romaniei pentru firma petroliera de stat KazMunayGaz, din Kazahstan, care a devenit actionarul majoritar al Rompetrol.
"KazMunayGaz este un jucator strategic, prin intermediul caruia noi rezerve petroliere vor trece prin rafinariile din Romania. Va mai dura, probabil, cateva luni pana cand consiliul concurentei europene va lua o decizie asupra tranzactiei", spune Jardine.
La nivel international, KazMunayGaz a fost asistata de casa de avocatura Norton Rose.
Wolf Theiss a fost implicata, totodata, in tranzactia prin care divizia imobiliara a grupului german Allianz, DEGI, a cumparat portofoliul format din trei cladiri de birouri al companiei britanice Charlemagne Capital, intr-o tranzactie de 110 milioane de euro, una dintre cele mai mari de pe piata imobiliara locala. "Presupun ca DEGI ia in calcul noi oportunitati pentru piata locala", spune Jardine.
Avocatul crede ca Romania este protejata de criza ipotecara inregistrata pe pietele imobiliare dezvoltate datorita faptului ca majoritatea locuintelor sunt in proprietatea locuitorilor, iar romanii prefera sa economiseasca decat sa se imprumute, in timp ce pentru obtinerea creditelor trebuie sa treaca printr-un proces riguros.
Cu toate acestea, privind dintr-o perspectiva globala, o criza financiara sau un act de terorism, spre exemplu, ar putea determina pe cei interesati sa investeasca in Romania sa se razgandeasca, pe fondul cresterii expunerii.
Piata de avocatura din Romania este dominata inca de companii locale, precum Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici Nitu sau Bostina, insa un numar tot mai mare de firme internationale isi face simtita prezenta in piata.
"Intrarea White & Case pe piata locala, spre exemplu, o vad ca pe un semnal pozitiv, o confirmare a faptului ca Romania este o tara atractiva in care firmele internationale vor sa fie prezente.
Exista competitie, dar pot spune ca este una sanatoasa. Din fericire. 'placinta' este acum mai mare comparativ cu cativa ani in urma, astfel ca exista pentru fiecare firma cate o bucata importanta", afirma avocatul american.
Alaturi de White & Case, care a inceput recrutarile pentru deschiderea unui birou in Romania, pe piata locala mai sunt prezente firme internationale precum Clifford Chance, Linklaters, Salans, Schonherr, CMS Cameron McKenna sau Wolf Theiss. Jardine considera ca, pentru anul viitor, o crestere a veniturilor firmei cu 20% este un "obiectiv realizabil".
"Pentru anul viitor este asteptata o activitate in crestere in domeniul infrastructurii, unde sunt alocate sume imense de bani care trebuie sa inceapa sa circule, precum si PPP-uri (parteneriate public-private - n.r.) si energie. Este interesant de vazut ce se va intampla si in real estate, unde unele dezvoltari rezidentiale ar putea avea probleme din cauza lipsei infrastructurii", spune Jardine.
Piata avocaturii de business din Romania este estimata la o valoare de circa 150 de milioane de euro, circa 90% din venituri fiind realizate de primele 20 de companii de pe piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO