Companii

Vanzari constante pentru producatorul pateurilor Ardealul: 5 mil. euro

12.08.2004, 00:00 96

Compania Prod.Ardealul Covasna, producatorul pateurilor Ardealul, a inregistrat pe primele sapte luni ale acestui an vanzari de 5 milioane de euro, similare cu cele din aceiasi perioada a anului trecut.
"Din 2002 vanzarile noastre sunt constante. Piata se confrunta, in ultimele luni, cu o criza a materiei prime. Am facut in nenumarate randuri demersuri pentru eliminarea taxelor vamale la ficat sau slanina, a caror productie este nesemnificativa in tara si care sunt importate din UE si U.S.A", spune Vranceanu Nicolae, directorul general al Prod. Ardealul. Compania estimeaza pentru acest an vanzari de aproape 10 milioane de euro.
Prod.Ardealul detine marcile Pate de ficat Ardealul, adresta  segmentului mediu (cu un continut de ficat 20%), dar se va lansa la sfarsitul acestei luni si pe segmentul premium cu pateul de ficat Don Tartinio (variante porc si pui cu continut ridicat de ficat - 30% si cazeina - o proteina din lapte) si pe gama economic cu Pate Ardelenesc (varianta porc cu un continut de ficat 18%). Compania detine, conform propriilor studii, o cota de piata cantitativa la pate de ficat si conserve intre 25 si 30%, cu mici oscilatii intre sezoane.
Prod.Ardealul detine o facilitate de productie in localitatea Covasna, cu o capacitate anuala de 15.000 de tone de pate de ficat si conserve de carne, dar a produs anul trecut doar 7.500 de tone. Compania a demarat anul trecut un plan de investitii de aproape 4 milioane de euro, din care peste 80% au fost alocati pentru marirea capacitatii de productie a conservelor din carne si mixte de la 10 tone/zi la ora actuala la 50 de tone/zi. Compania nu dispune de un sistem propriu de distributie, incredintand de anul trecut aceasta activitate firmei Elgeka-Ferfelis Bucuresti. "Dezvoltarea unui sistem propriu de distributie inseamna o activitate in plus si costuri foarte mari", spune Vranceanu.
Firma detine si capacitati de productie pentru preparatele din carne. "La mezeluri nu putem vorbi despre o cota de piata deoarece aceasta activitate de productie este secundara si se desfasoara pe plan local", spune Vranceanu.
Prod.Ardealul a fost infiintata acum 10 ani de Olteanu Staicu Ilie si Costea Ovidiu, cei doi actionari ai societatii, si are, in prezent, 230 de angajati.
Piata pateurilor si a conservelor de carne este estimata pentru acest an la circa 30 de milioane de euro (20.000 de tone), insa Vranceanu sustine ca aceasta este, de fapt, undeva pe la 45 de milioane de euro (30.000 de tone). "Piata pateurilor si a conservelor isi va mentine si in acest an stabilitatea din anii anteriori ", spune Vranceanu.
Principalii concurenti ai Prod.Ardealul sunt Scandia Sibiu, Mandy Foods, Antefrig Bucuresti si Hame din Cehia. Recent pe piata pateurilor intrat si Tabco-Campofrio, cu o gama de produse fabricate la filiala din Polonia a Campofrio Alimentacion Spania.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO