Companii

Transelectrica investeste 2 mld. euro pana in 2020

08.08.2007, 20:42 50

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a anuntat investitii de 2 miliarde de euro pana in 2020 in modernizarea si retehnologizarea retelei electrice.
"Din acest buget, 1,45 de miliarde de euro vor fi investitii directe ca urmare a recunoasterii costurilor companiei de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in tariful de transport. Restul de 500 de milioane de euro vor fi investitii private ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, ca urmare a racordarii la reteaua de transport", a declarat Razvan Purdila, director pentru piata de capital al Transelectrica.
Potrivit reprezentantului Transelectrica, investitiile iau in calcul si realizarea unor linii de interconexiune cu tarile invecinate.
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte de interconectare anuntate de companie este cablul submarin cu Turcia.
Purdila a adaugat ca Transelectrica a pregatit reteaua de transport a energiei pentru racordarea la sistem a reactorului 2 de la centrala de la Cernavoda, care urmeaza sa fie conectat in zilele urmatoare.
Transelectrica a plasat anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiuni, urmand ca in toamna acestui an procentul sa fie majorat cu 5%, reprezentand titluri acordate persoanelor deposedate de bunuri in timpul regimului comunist.
Compania a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 2,45 mld. lei (peste 723 mil. euro), in crestere cu 40%, pe fondul avansului productiei de electricitate vandute, iar profitul net al companiei s-a triplat, ajungand la 280 mil. lei (79 mil. euro).
Ieri, titlurile Transelectrica au inregistrat un avans de 1,54%, pana la un nivel de 46,1 lei/actiune. Capitalizarea companiei a avut o valoare de 1,06 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO