Companii

Top 5 evenimente în 2013 în industria uleiurilor vegetale, un an cu un “exit” răsunator dar şi alte două fabrici ridicate de la zero

Top 5 evenimente în 2013 în industria uleiurilor...

Autor: Gabriel Razi

05.01.2014, 19:31 983

Industria procesării uleiurilor vegetale din România a continuat şi în acest an să facă paşi către polarizare în condiţiile în care americanii de la Cargill au decis să iasă din piaţă iar prim planul este luat de către grupurile Bunge-Prio şi Expur (Sofiproteol). Cu toate că multinaţionalele sunt deja în pole-position, au apărut şi primele replici ale antreprenorilor: Ioan Niculae a ridicat o fabrică de uleiuri vegetale brute la Zimnicea iar libanezii din grupul Maria au făcut o mişcare asemănătoare printr-o fabrică în localitatea Dragalina din Călăraşi. Miza industriei uleiurilor vegetale sunt afacerile de 350-400 de milioane de euro care se fac în această piaţă an de an dar şi faptul că România are cea mai mare producţie de floarea-soarelui ceea ce generează un avantaj competitiv având în vedere costurile cu materia primă.

Cargill a renunţat la fabrica din Podari

Compania americană Cargill, unul dintre cei mai mari jucători din agribusinessul mondial, cu afaceri de peste 680 mil. euro în România, a vândut mai multe active din fabrica sa de ulei vegetal din Podari, judeţul Dolj, şi brandurile Untdelemn de la Bunica şi Olpo către compania franceză Expur. La acel moment tranzacţia a fost evaluată la acel moment la 20 de milioane de euro.

Ioan Niculae şi-a majorat expunerea în industria uleiurilor

Ioan Niculae, fondatorul grupului InterAgro, cu afaceri de 650 de milioane de euro din agricultură şi industrie alimentară, a finalizat o investiţie într-o fabrică de ulei vegetal în oraşul Zimnicea, situată în apropierea unei alte unităţi de procesare de bioetanol. Investiţia, evaluată de Niculae la 35 de milioane de euro, se adaugă unei alte fabrici de ulei pe care omul de afaceri o deţine în apropiere de Alexandria.

Libanezii intră în piaţa uleiurilor

Compania Maria Invest Holding, parte a grupului Maria controlat de un grup de oameni de afaceri libanezi şi condus de Jihad El Khalil, a început în acest an contrucţia unei fabrici de ulei vegetal în comuna Dragalina, judeţul Călăraşi. Unitatea de procesare are o capacitate de 250 de tone de floarea-soarelui/zi şi alte 100 tone şrot/zi.

Expur ridică un siloz de 9.000 de tone în Alexandria

Producătorul de ulei vegetal Expur, parte a grupului francez Sofiproteol, cu afaceri pe piaţa locală de aproximativ 200 mil. euro, a început construcţia în Alexandria, judeţul Teleorman, a unui siloz cu o capacitate de 9.000 de tone. Ridicarea unităţii din Alexandria va mări capacitatea de stocare a Expur cu 4%, la 240.000 de tone.

Argus se pregăteşte pentru o tranzacţie

Argus Constanţa a plătit la sfârşitul lunii noiembrie 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 36,32% din acţiunile Comcereal Tulcea, cumpărând pachetele deţinute de SIF Oltenia şi fondul de investiţii Romanian Equity Partners Cooperatief, care au ieşit, astfel, din acţionariatul firmei. Prin aceste tranzacţii, participaţia Argus a urcat la 95,14% din acţiunile Comcereal Tulcea, faţă de 58,82% anterior. Analiştii au considerat la momentul tranzacţiei că aceste întelegeri au rolul de a “netezi” negocierile viitoare cu un investitor interesat de preluarea în totalitate a companiei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO