Companii

Cât au câştigat fermierii care au stocat grâul până în iarnă

Cât au câştigat fermierii care au stocat grâul până...

Autor: Gabriel Razi

05.01.2014, 12:24 1565

Fermierii din România, care au decis să stocheze grâul recoltat în această vară timp de şase luni în intervalul iulie-decembrie, au obţinut obţinut câştiguri cu 22% mai mari decât cei care au decis să renunţe la marfă imediat după ce au strâns-o de pe câmp, arată statistica Ministerului Agriculturii (MADR). În acest interval preţul grâului a crescut de la 694 lei/tonă la 848 lei/tonă.

Strategia stocării grâului se dovedeşte a fi o decizie ce maximizează profiturile pentru al doilea an la rând având în vedere că şi în anul 2012 în intervalul iulie-decembrie preţul grâului de panificaţie a crescut cu 30% la 1120 lei/tonă.

O bună parte a fermierilor români decid să îşi vândă grâul imediat după momentul recoltării pentru a obţine lichidităţi astfel încât să îşi acopere obligaţiile financiare către furnizori (distribuitorii de seminţe, îngrăşăminte, pesticide, utilaje) sau către bănci.

Practic, fermierii care au avut suficiente lichidităţi disponibile în vară şi care au investit în silozuri şi în magazii de cereale au reuşit să obţină câştiguri cu 22% mai mari.

Investiţia în silozuri şi magazii s-a clasat în ultimii ani în vârful listei de priorităţi a fermierilor, construcţii de acest tip fiind ridicate atât de agricultorii cu ferme de peste 10.000 de hectare dar şi de cei cu peste 1.000 de hectare.

Agricultorii au strâns de pe câmp în această vară aproximativ 7,5 milioane de tone de grâu, în creştere cu 38% faţă de sezonul precedent. Aceasta recoltă a fost şi una aproape de vârfurile de maxim istoric înregistrate în ultimele două decenii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO