Companii

Top 5 evenimente din industria de panficaţie în 2013, anul reducerii TVA la 9%

Top 5 evenimente din industria de panficaţie în 2013,...

Autor: Gabriel Razi

02.01.2014, 20:17 503

Anul 2013 în industria de morărit şi panificaţie a fost dominat de discuţiile privind reducerea fiscalităţii pe axa grâu-făină-pâine în condiţiile în care introducerea din 2010 a taxării inverse în comerţul cu cereale şi plante tehnice a “mutat” evaziunea în curtea morarilor şi brutarilor. Astfel, principalele companii lovite de vânzările la negru au fost cele cu fabrici mari, jucătorii din vârful clasamentului, în condiţiile în care afacerile acestora erau legate în mare măsură de reţele din comerţul modern. Fără pârghii suficiente pentru a combate evaziunea, companiile s-au poziţionat defensiv prin oprirea investiţiilor, restructurări şi control de costuri. Pentru unii jucători măsurile luate nu au fost suficiente astfel că în piaţă au apărut derapaje precum cele ale Dobrogea Grup sau Spicul. Până la sfârşitul anului introducerea TVA redus nu a reuşit să îşi facă simţit în totalitate impactul, primele concluzii clare urmând să fie trase în prima jumătate a anului viitor.

Miza este una imensă având în vedere că în industria de panificaţie şi morărit se învârt 2 miliarde de euro an de an.

Reducerea TVA la 9%

Guvernul condus de Vic­tor Ponta a luat decizia ca începând cu luna septembrie TVA la produsele de pani­fica­ţie va fi de 9%, faţă de 24% în prezent. Autorităţile au estimat că minusul la buget va fi de 100 de milioane de lei în ultimul trimestru al anului, dar că această scădere va fi compensată din venituri suplimentare de 300 de milioane de lei obţinute din creşterea de accize la alcool şi prin introducerea de accize la maşini cu motoare mari şi bijuterii.

Dobrogea Grup a intrat în insolvenţă

Dobrogea Grup, unul dintre cei mai mari jucători din industria locală de panificaţie, a luat prin suprindere întreaga industrie la începutul anului atunci când şi-a cerut intrarea în insolvenţă pe fondul efectelor negative ale evaziunii fiscale şi ale crizei financiare.

Pambac şi-a schimbat proprietarul

Pambac Bacău, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa locală de panificaţie, un business de aproximativ 46 milioane de euro anual, a fost cumpărat de antreprenorii băcăuani Cătălin Grigoriu şi de Eusebiu Guţu, proprietarii Comfert Bacău (distribuitor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe pentru agricultură) şi Popasul Trebeş (trader de materii prime agricole).

Vânzarea Pambac a avut loc pentru că o parte din acţionari au dorit să facă un exit din acest business. Producătorul de pâine era deţinut de membrii consiliului de administraţie, compania fiind privatizată la începutul anilor 1990 prin metoda MEBO, mişcare prin care acţiunile au fost distribuite angajaţilor.

Spicul se îndreaptă spre faliment

Adunarea Creditorilor producătorului de panificaţie Spicul Bucureşti, care se află de aproape doi ani în insolvenţă, a respins în a doua parte a acestui an planurile de reorganizare înaintate de administratorul judiciar PwC şi de acţionarul majoritar al companiei.

Compania va intra în consecinţă în procedura simplificată de faliment dar acţionarul mai are la dispoziţie şi calea contestaţiei la judecătorul sindic, care are şi posibilitatea de a cere reîntocmirea unui nou plan de reorganizare.

Pan Group s-a restructurat şi a renunţat la branduri şi active

Tymbark Maspex, cel mai mare producător de nectaruri de pe piaţa locală a achizţionat în acest an o parte din activele şi brandurile companiei Pan Group Craiova, unul dintre primii zece jucători din panificaţia locală. În urma acestei întelegeri, polonezii au preluat brandurile de snacks-uri Salatini, Capollini, Tismania, Rollini d’Oro dar şi liniile de fabricaţie a acestor produse.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO