Companii

Tarifele pe litoral raman constante. In euro

29.09.2003, 00:00 18



Tarifele percepute de hotelurile de pe litoralul romanesc in sezonul estival 2004 vor fi aproximativ aceleasi ca anul acesta in euro, indica preturile la care au fost incheiate contrectele intre hotelieri si agentiile de turism la bursa care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.



"Avand in vedere activitatea turistica inregistrata in sezonul incheiat , anuntata reducere a TVA-ului in turism de la 19% la 9%, ca si prognozele privnd o inflatie cu o singura cifra pentru anul viitor, marea majoritate a unitatilor hoteliere vizitate isi mentin tarifele practicate in 2003 si pentru sezonul 2004" , a declarat Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).



"ANAT apreciaza aceste tarife ca fiind reale si mai mici decat cele ale concurentei externe, dar si serviciile oferite de hotelurie romanesti lasa de dorit de multe ori", a mai spus el.



In sezonul estival recent incheiat, gradul mediu de ocupare pe litoralul romanesc a fost de circa 60% in scadere cu 14% fata de anul trecut, potrivit unor calcule ANAT.



Astfel, in perioada de varf de sezon (iulie-august), pretul mediu pentru un pachet de sase nopti cazare, cu mic dejun, pentru un loc in camera dubla va fi de 220 de euro la hotel de patru stele, 140 de euro la hotel de trei stele, 80 de euro la doua stele si 70 de euro la hotelurile de o stea.



In lunile mai si iunie, tariful aceluiasi pachet va oscila in jurul urmatoarelor preturi de referinta: 120 de euro la hotelurile de patru stele, 80 de euro la trei stele, 45 de euro la doua si 30 de euro la hotelurile de o stea.



In septembrie, tot perioada de extrasezon, preturile vor fi de 130 de euro pentru patru stele, 90 de euro pentru trei stele, 50 de euro pentru doua stele si 40 de euro pentru hotelurile de o stea.



La initiativa ANAT, anul acesta bursa de contractare a bazei materiale a hotelurilor de pe litoralul romanesc a fost organizata cu sase luni in avans, asa cum procedeaza toate statele europene. In Germania, Franta, Anglia vacantele de vara se pun in vanzare incepand cu lunile septembrie-octombrie ale anului anterior. Mai mult, contractele au fost incheiate dupa vizitarea hotelurilor de catre reprezentantii agentiilor si nu prin intermediul pliantelor cum se facea inainte.



Hotelierii de pe litoralul romanesc se plang ca gradul mare de fiscalitate si cresterea preturilor la utilitati ii obliga sa creasca preturile. Hotelierii sunt nemultumiti si de desfiintarea Ministerului Turismului si cer organizarea unei Autoritati Nationale pentru Turism precum si lansarea unei campanii nationale de promovare a Romaniei ca obiectiv turistic in exterior. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO