Companii

Şucu a adus 3 mil. € la magazinele Mobexpert. „În ultima vreme nu prea mai ai chef să te finanţezi de la bănci“

Şucu a adus 3 mil. € la magazinele Mobexpert. „În ultima vreme nu prea mai ai chef să te finanţezi de la bănci“

Autor: Ioana David

18.01.2011, 23:55 73

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarului grupului Mobexpert, aoperat mai multe majorări de capital la magazinele din Berceni,Pantelimon şi Militari în sumă totală de 11,9 mil. lei (2,8 mil.euro), potrivit datelor existente în Monitorul Oficial.

Operaţiunile au fost derulate prin intermediul firmei MobexpertHolding, pe care Şucu o controlează.

"Aceste magazine sunt finanţate de centrală. Dacă au capitalulprea mic, fie primesc bani sub formă de împrumut, fie sub formă demajorare de capital", a spus omul de afaceri.

El a explicat că în cazul unor magazine aflate la început, ca deexemplu Berceni, sau pentru altele mai vechi care au avut nevoie debani, a optat pentru varianta majorării de capital.

În trecut, astfel de magazine erau finanţate din credite, însăŞucu spune că "în ultima vreme nu prea mai ai chef să te finanţezide la bănci", de aceea a apelat la alternative.

Magazinul Mobexpert din Berceni a fost deschis în februarie 2010în urma unor investiţii de 4 mil. euro şi are o suprafaţă de 10.200mp. Pe de altă parte, Mobexpert Pantelimon s-a deschis în 2003 cuinvestiţii de 6 mil. euro. Acesta a avut în 2009 o cifră de afaceride 26 mil. lei (6,2 mil. euro) şi pierderi de 0,2 mil. lei (0,04mil. euro). Tot în 2003 a fost deschisă şi unitatea din Militari,care în 2009 a avut o cifră de afaceri de 22,3 mil. lei (5,3 mil.euro) şi pierderi de 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).

În 2009, grupul Mobexpert, care include pe lângă 35 de magazinede mici şi mari dimensiuni, mai multe fabrici de mobilă, a avut ocifră de afaceri de 115 mil. euro, iar pentru 2010 estimărileiniţiale prevedeau menţinerea acestui nivel. În afara României,Şucu are un magazin la Sofia.

Dan Şucu este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali.În anii '90 el a pornit de la zero o afacere în industria mobileişi a construit un business cu peste 2.000 de angajaţi.

În ultima perioadă, omul de afaceri s-a numărat printre cei maiactivi critici ai politicii băncilor din România. El a taxat cufiecare ocazie nivelul prea mare al dobânzilor practicate de bănci,iar anul trecut a lansat chiar un produs în 12 rate cu dobândă zeropentru achiziţiile mai mari de 8.000 de lei.

Piaţa locală de mobilă este estimată la circa 1 mld. euro, iarîn 2010 a scăzut cu 15-20% potrivit unei analize ZF pe baza datelorjucătorilor din piaţă. Pe piaţă activează pe lângă Mobexpert şifirme precum IKEA, kika, Elvila, Neoset, Staer, Lemet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO