Şucu a adus 3 mil. € la magazinele Mobexpert. „În ultima vreme nu prea mai ai chef să te finanţezi de la bănci“

Autor: Ioana David 18.01.2011

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarului grupului Mobexpert, a operat mai multe majorări de capital la magazinele din Berceni, Pantelimon şi Militari în sumă totală de 11,9 mil. lei (2,8 mil. euro), potrivit datelor existente în Monitorul Oficial.

Operaţiunile au fost derulate prin intermediul firmei Mobexpert Holding, pe care Şucu o controlează.

"Aceste magazine sunt finanţate de centrală. Dacă au capitalul prea mic, fie primesc bani sub formă de împrumut, fie sub formă de majorare de capital", a spus omul de afaceri.

El a explicat că în cazul unor magazine aflate la început, ca de exemplu Berceni, sau pentru altele mai vechi care au avut nevoie de bani, a optat pentru varianta majorării de capital.

În trecut, astfel de magazine erau finanţate din credite, însă Şucu spune că "în ultima vreme nu prea mai ai chef să te finanţezi de la bănci", de aceea a apelat la alternative.

Magazinul Mobexpert din Berceni a fost deschis în februarie 2010 în urma unor investiţii de 4 mil. euro şi are o suprafaţă de 10.200 mp. Pe de altă parte, Mobexpert Pantelimon s-a deschis în 2003 cu investiţii de 6 mil. euro. Acesta a avut în 2009 o cifră de afaceri de 26 mil. lei (6,2 mil. euro) şi pierderi de 0,2 mil. lei (0,04 mil. euro). Tot în 2003 a fost deschisă şi unitatea din Militari, care în 2009 a avut o cifră de afaceri de 22,3 mil. lei (5,3 mil. euro) şi pierderi de 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).

În 2009, grupul Mobexpert, care include pe lângă 35 de magazine de mici şi mari dimensiuni, mai multe fabrici de mobilă, a avut o cifră de afaceri de 115 mil. euro, iar pentru 2010 estimările iniţiale prevedeau menţinerea acestui nivel. În afara României, Şucu are un magazin la Sofia.

Dan Şucu este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali. În anii '90 el a pornit de la zero o afacere în industria mobilei şi a construit un business cu peste 2.000 de angajaţi.

În ultima perioadă, omul de afaceri s-a numărat printre cei mai activi critici ai politicii băncilor din România. El a taxat cu fiecare ocazie nivelul prea mare al dobânzilor practicate de bănci, iar anul trecut a lansat chiar un produs în 12 rate cu dobândă zero pentru achiziţiile mai mari de 8.000 de lei.

Piaţa locală de mobilă este estimată la circa 1 mld. euro, iar în 2010 a scăzut cu 15-20% potrivit unei analize ZF pe baza datelor jucătorilor din piaţă. Pe piaţă activează pe lângă Mobexpert şi firme precum IKEA, kika, Elvila, Neoset, Staer, Lemet.