Companii

Statinele, salvare pentru 100 de milioane de diabetici

19.06.2003, 00:00 23


O suta de milioane de diabetici din lumea intreaga ar putea beneficia de pe urma medicamentelor de tip statine, anticolesterol, au anuntat cercetatorii britanici implicati intr-un studiu de mare amploare pe acest subiect.



Majoritatea celor bolnavi de diabet nu primesc statine, riscurile de infarct sau atac cerebral in cazul acestora fiind mai mare decat al restului populatiei.


Dar un studiu realizat pe o perioada de cinci ani si pe un numar de aproape 6.000 de pacienti a demonstrat ca administrarea unei pastile de acest tip o data pe zi reduce cu o treime riscurile cardiovasculare, chiar la persoane cu nivel normal al colesterolului.



„Ceea ce arata acest studiu foarte clar este ca daca ai diabet, nivelul colesterolului devine prea ridicat si, prin urmare, reducerea acestui nivel va determina reducerea riscurilor", a subliniat profesorul Rory Collins de la Clinical Trials Service Unit din cadrul Oxford University, principalul autor al studiului.



In prezent, medicii ar trebui sa prescrise cu regularitate statine bolnavilor de diabet in cadrul strategiei care include deja scaderea nivelului de zaharuri din sange si a presiunii sangvine, a afirmat Collins.



O asemenea abordare ar fi avantajoasa pentru aproximativ doua treimi dintre diabetici si ar preveni un milion de cazuri de infarct si atac cerebral anual, in lumea intreaga.



"In lume exista 150 de milioane de oameni cu diabet. Estimam ca cel putin 100 de milioane sunt cazuri pentru care ar fi foarte recomandate statinele", continua Collins.



In studiul mentionat a fost testat medicamentul Simavastatin, dar cercetatorii apreciaza ca si produsele companiilor Pfizer, AstraZeneca sau Bristol-Myers ar functiona la fel de bine.



Statinele sunt deja printre cele mai folosite medicamente in tarile occidentale, generand vanzari globale anuale de circa 19 miliarde de dolari, pe o piata care se extinde cu 15% in fiecare an.



Din punct de vedere al costurilor, Collins subliniaza ca desi ar creste masiv consumul de statine, acest lucru ar fi in beneficiul autoritatilor medicale, intrucat mare parte dintre medicamentele anticolesterol isi vor pierde protectia asigurata de patent in viitorul apropiat.



Conform statisticilor Federatiei Romane de Diabet in Romania sunt inregistratI aproape 400 000 de persoane afectate de aceasta maladie. Din cei aproape jumatate de million de diabetici, o larga majoritate sunt tratatI cu medicamente, respective 318 440 de persoane, in timp ce 70 595 dintre pacientii cu diabet sunt tratatI cu insulina.Specialistii romani explica aceasta discrepanta prin faptul ca medicilor le este mai usor sa prescrie medicamente decat insulina.Ei spun ca, in situatia diabetului, un tratament corect sI de buna calitate are drept consecinta o viata confortabila pentru pacientI sI costuri mai mici pentru sistemul sanitar.Dimpotriva, un tratament ieftin nu are, evident, efectele unuia mai costisitor, iar boala se poate complica sI, implicit cheltuielile pentru sistem vor creste.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO