Companii

SRI: economia neagră a coborât spre 25-27% din PIB, de la 35% în 2009

SRI: economia neagră a  coborât spre 25-27% din PIB, de la 35% în 2009

Autor: Adelina Dragomir - Mediafax

15.05.2011, 12:07 426

Directorul SRI, George Maior, adeclarat, în emisiunea "După 20 deani" difuzată duminică de Pro TV, că, potrivit uneievaluări a Serviciului, economia neagră era în 2009 de 35% din PIB,acest nivel diminuându-se spre 25-27%, el menţionând agriculturaprintre sectoarele cu cei mai mulţi bani negri.

Întrebat care sunt sectoarele încare există cei mai mulţi bani negri, Maior a menţionat agricultura- cu aproximativ 60%, construcţiile, produsele puternic accizate,zona turismului.

"Totdeauna o criză economică, maiales de o asemenea intensitate, atrage după sine o serie deriscuri, vulnerabilităţi, în ceea ce priveşte economia şi curăsfrângere asupra contextului individual, social. Economia neagrăproliferează într-o situaţie de criză, mai mult decât în altesituaţii, şi evaziunea fiscală, şi aspecte legate de contrabandă,de crimă organizată sau chiar de corupţie la nivel central saulocal", a spus el.

George Maior a precizat că SRI areo direcţie de securitate economică ce realizează şi analizeintegrate, fie singular, fie în cooperare cu alte instituţii peaceste chestiuni.

"De exemplu, analiza produsă înCSAT şi prezentată CSAT care a dus la crearea acelui grup de lucruinterguvernamental, la care s-a alăturat şi Parchetul, pecombaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, a fost produsă deSRI, prezentată în CSAT şi mă bucur că, după aprobarea sa şi dupăcrearea acestor structuri integrate, s-au obţinut anumite rezultatepe aceste domenii", a adăugat el.

Întrebat care este procentuleconomiei negre, Maior a răspuns că, într-o evaluare a Serviciului,ca medie, în 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat înPIB de 80 de miliarde lei.

"S-a diminuat acest procent către25-27%, conform evaluărilor Serviciului şi datorită acestor acţiunişi datorită acestor măsuri care s-au luat în ultimele luni şidatorită unor, poate, informări mai pertinente şi unor decizii maistricte pe linia anumitor instituţii", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO