SRI: economia neagră a coborât spre 25-27% din PIB, de la 35% în 2009

Autor: Adelina Dragomir - Mediafax 15.05.2011



Directorul SRI, George Maior, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că, potrivit unei evaluări a Serviciului, economia neagră era în 2009 de 35% din PIB, acest nivel diminuându-se spre 25-27%, el menţionând agricultura printre sectoarele cu cei mai mulţi bani negri.

Întrebat care sunt sectoarele în care există cei mai mulţi bani negri, Maior a menţionat agricultura - cu aproximativ 60%, construcţiile, produsele puternic accizate, zona turismului.

"Totdeauna o criză economică, mai ales de o asemenea intensitate, atrage după sine o serie de riscuri, vulnerabilităţi, în ceea ce priveşte economia şi cu răsfrângere asupra contextului individual, social. Economia neagră proliferează într-o situaţie de criză, mai mult decât în alte situaţii, şi evaziunea fiscală, şi aspecte legate de contrabandă, de crimă organizată sau chiar de corupţie la nivel central sau local", a spus el.

George Maior a precizat că SRI are o direcţie de securitate economică ce realizează şi analize integrate, fie singular, fie în cooperare cu alte instituţii pe aceste chestiuni.

"De exemplu, analiza produsă în CSAT şi prezentată CSAT care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alăturat şi Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, a fost produsă de SRI, prezentată în CSAT şi mă bucur că, după aprobarea sa şi după crearea acestor structuri integrate, s-au obţinut anumite rezultate pe aceste domenii", a adăugat el.

Întrebat care este procentul economiei negre, Maior a răspuns că, într-o evaluare a Serviciului, ca medie, în 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat în PIB de 80 de miliarde lei.

"S-a diminuat acest procent către 25-27%, conform evaluărilor Serviciului şi datorită acestor acţiuni şi datorită acestor măsuri care s-au luat în ultimele luni şi datorită unor, poate, informări mai pertinente şi unor decizii mai stricte pe linia anumitor instituţii", a spus el.