Companii

Sindicatele şi patronatele atacă dur schimbările din structura Casei de Sănătate: este un abuz fără precedent

Autor: Ioana David

09.01.2011, 13:57 23

Mai multe patronate şi sindicate membre în Consiliul Economic şiSocial au atacat dur într-un comunicat de presă comun schimbăriledin structura consiliului de administraţie (CA) al Casei Naţionalede Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Modificările aduse componenţei Consiliului de Administraţie alCNAS asigură statutului controlul aboslut asupra uneui bugetimportant, cel al Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătateşi cheltuirea discreţionară a unor resurse financiare constituiteprin contribuţie privată", se arată în comunicat.

La finalul anului trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernuldecis reducerea numărului membrilor consiliului de administraţie dela 17 la 7, iar sindicatele şi patronatele au rămas cu doar unreprezentat fiecare de la cinci în trecut.

Discuţiile cu privirea la structura CA sunt importante pentru căreglementările în vigoare până la 1 ianuarie 2011 prevedeau cabanii Sănătăţii să fie administraţi de cei care contribuiau, adicăpatronatele şi sindicatele. Pe lângă aceştia, reprezentanţi în CAmai aveau Guvernul, Preşedinţia, dar şi mai multe ministere.

"Banii contribuabililor sunt colectaţi într-un fond de asigurăride sănătate şi nu fac parte din bugetul de stat, deci nu intrăconform legilor existente până la apariţia acestei ordonanţe subcontrolul Guvernului, CNAS funcţionând ca asigurător care plăteşteasistenţa socială primară către cetăţenii României. Conducerea CNASfuncţionează în sistem tripartit: sinducate, patronate, Guvern şisocietate civilă", se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO