Sindicatele şi patronatele atacă dur schimbările din structura Casei de Sănătate: este un abuz fără precedent

Autor: Ioana David 09.01.2011

Mai multe patronate şi sindicate membre în Consiliul Economic şi Social au atacat dur într-un comunicat de presă comun schimbările din structura consiliului de administraţie (CA) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Modificările aduse componenţei Consiliului de Administraţie al CNAS asigură statutului controlul aboslut asupra uneui buget important, cel al Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi cheltuirea discreţionară a unor resurse financiare constituite prin contribuţie privată", se arată în comunicat.

La finalul anului trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul decis reducerea numărului membrilor consiliului de administraţie de la 17 la 7, iar sindicatele şi patronatele au rămas cu doar un reprezentat fiecare de la cinci în trecut.

Discuţiile cu privirea la structura CA sunt importante pentru că reglementările în vigoare până la 1 ianuarie 2011 prevedeau ca banii Sănătăţii să fie administraţi de cei care contribuiau, adică patronatele şi sindicatele. Pe lângă aceştia, reprezentanţi în CA mai aveau Guvernul, Preşedinţia, dar şi mai multe ministere.

"Banii contribuabililor sunt colectaţi într-un fond de asigurări de sănătate şi nu fac parte din bugetul de stat, deci nu intră conform legilor existente până la apariţia acestei ordonanţe sub controlul Guvernului, CNAS funcţionând ca asigurător care plăteşte asistenţa socială primară către cetăţenii României. Conducerea CNAS funcţionează în sistem tripartit: sinducate, patronate, Guvern şi societate civilă", se mai arată în comunicat.