Companii

Sfat pentru proprietari: Nu vindeţi tot, luaţi un partener

15.06.2010, 23:48 41

Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen InvestmentRomânia, bancă de investiţii specializată pe consultanţă în fuziunişi achiziţii (M&A), care a fost implicată în ultimii ani întranzacţii de sute de milioane de euro, sfătuieşte antreprenoriicare vor să vândă în această perioadă să nu iasă de tot, ci săpăstreze un procent din companie.

"Cea mai bună ofertă în M&A nu mai este să vinzi şi să ieşipentru că eşti penalizat. Însă genul de cerere prin care îţi cauţiun partener ca să dezvolţi poate genera rezultate foarte bune", aspus Ioana Filipescu într-un interviu acordat ZF.

Printre antreprenorii care recent au făcut un exit parţial dincompanie se numără cei trei acţionari ai grupului Noriel care auvândut 40% din business către fondul de investiţii Axxes Capital,reprezentat de Horia Manda, dar şi Eric Kish, unul dintre primiiangajaţi ai lui Dinu Patriciu în grupul Rompetrol, care a vândut56% din compania de outsourcing a serviciilor de resurse umaneSmarTree.

Raiffeisen Investment România, una dintre cele mai mari firme deconsultanţă în M&A, care în trecut a fost implicată întranzacţii precum preluarea din asigurări de către Groupama aAsiban (tranzacţie de 350 mil. euro) şi preluarea LaborMed de cătreAdvent (deal de peste 120 mil. euro) are acum două mandate devânzare.

"Dacă ar fi să mă uit numai la acest an ar trebui să fiuîngrijorată de moarte. Sigur că într-o afacere ai ani mai buni şimai puţin buni. Nu este o nenorocire în sine faptul că (2010 - n.red.) este mult mai prost decât anii trecuţi. Nu sunt disperată, ciîngrijorată în ceea ce priveşte contextul general. Mi se parefoarte dificil să ieşim din situaţia în care ne aflăm. Am ajunsdincolo de anul 2000, pentru că atunci existau probleme punctuale,dar într-un context favorabil general", a mai spus IoanaFilipescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO