Companii

„Toată lumea crede că serviciile medicale şi eolienele sunt El Dorado. Nu e chiar aşa“, spune Ioana Filipescu

„Toată lumea crede că serviciile medicale şi eolienele sunt El Dorado. Nu e chiar aşa“, spune Ioana Filipescu
16.06.2010, 00:00 54

"Tonul acestei competiţii este dat de intrarea a două fonduri deinvestiţii care în principiu fac acelaşi lucru. Interesul lor estesă crească prin consolidare, ceea ce îi determină să mişte piaţa.Piaţa a înnebunit complet, pentru că toată lumea crede că va durala nesfârşit. Este imposibil să nu fie corelată şi industriamedicală cu puterea reală de cumpărare care nu face decât săscadă", afirmă Ioana Filipescu într-un interviu acordat ZF.

Anul trecut, Raiffeisen Investment România a fost implicată înpreluarea de către un fond de investiţii aparţinând SociétéGénérale (SGAM) a 36% din operatorul MedLife într-o tranzacţie decirca 20 mil. euro. În 2010, un alt fond de investiţii, Advent, apreluat pachetul majoritar de acţiuni al Centrului Medical Unirea,deal-ul fiind estimat la câteva zeci de milioane de euro. Acesteaau fost cele mai mari tranzacţii din domeniul medical privat.

Eolienele şi serviciile medicale nu sunt "ElDorado"

Principalii operatori privaţi din domeniul de sănătate auanunţat proiecte de peste 150 mil. euro în unităţi medicale, dintrecare peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analizerecente a ZF pe baza datelor făcute publice de companii. Niveluleste unul record pentru această industrie. În total s-au anunţatpeste 13 clinici anul acesta, dar proiectele de spital care seîntind până în 2011 sunt în număr de şapte.

Un alt domeniu "fierbinte" în acest moment este şi cel alproiectelor eoliene, România pregătindu-se anul acesta pentru oadevărată explozie în ceea ce priveşte punerea în funcţiune deproiecte eoliene, fiind aşteptată până la sfârşitul lui 2010instalarea a 400-600 MW în capacităţi eoliene.

"Ambele tendinţe mi se pare că sunt nişte şabloane aplicate fărăo analiză mai profundă de lucru. Sigur că domeniul serviciilormedicale este mai puţin elastic decât altele şi poate că are rostcrearea de capacităţi suplimentare în Bucureşti, poate şi într-unoraş mai mare, dar ca toată lumea să creadă că este o fericire, unEl Dorado... Nu este chiar aşa."

În domeniul medical privat, primii trei-cinci jucători, vorcontinua competiţia şi creşterea afacerilor, însă şefa Raiffeiseneste de părere că restul pieţei "pare să uite pe ce lumetrăieşte".

Ioana Filipescu este al doilea om din business care sugerează căpiaţa clinicilor private este supraîncălzită după ce WarghaEnayati, fondatorul CMU, care în prezent mai deţine un pachetminoritar din firmă, vorbea de posibilitatea ca piaţa să cadă dupămodelul din imobiliare.

Două mandate de vânzare şi o tranzacţieabandonată

Raiffeisen Investment România, una dintre cele mai mari firme deconsultanţă în M&A, care în trecut a fost implicată întranzacţii precum preluarea din asigurări de către Groupama aAsiban (tranzacţie de 350 mil. euro) şi preluarea LaborMed de cătreAdvent (tranzacţie de peste 120 mil. euro) are acum două mandate devânzare. Anul acesta, firma a fost implicată în două tranzacţiicare au fost abandonate, iar Ioana Filipescu afirma că ea şi-asfătuit clienţii dintr-o tranzacţie să renunţe. Lucrul esteneobişnuit în condiţiile în care comisioanele consultanţilor suntîn funcţie de valoarea tranzacţiei.

"Văzând că discuţia de preţ se duce dincolo de orice limitărezonabilă, noi am fost cei care am sfătuit să nu se facă unasemenea compromis", a adăugat Ioana Filipescu.

Raiffeisen Investment România a avut anul trecut venituri deaproape 1 mil. euro, cu 10 angajaţi. În prezent sunt opt angajaţi,"nivel dincolo de care nu aş mai reduce". Potrivit datelor de pesite-ul Ministerului de Finanţe, în 2008 Raiffeisen InvestmentRomânia a avut afaceri de 4 mil. euro, un profit net de 3 mil.euro, cu 8 angajaţi.

"Dacă ar fi să mă uit numai la acest an ar trebui să fiuîngrijorată de moarte. Sigur că într-o afacere ai ani mai buni şimai puţin buni. Nu este o nenorocire în sine faptul că (2010 -n.red.) este mult mai prost decât anii trecuţi. Nu sunt disperată,ci îngrijorată în ceea ce priveşte contextul general. Mi se parefoarte dificil să ieşim din situaţia în care ne aflăm. Am ajunsdincolo de anul 2000, pentru că atunci existau probleme punctuale,dar într-un context favorabil general", a continuat IoanaFilipescu.

În ceea ce priveşte contextul economic general actual, ea nucrede că România va ajunge în situaţia Greciei argumentând că noinu vom găsi pe nimeni care să ne împrumute atâţia bani.

Sfat pentru antreprenori

"Cred că în clipa de faţă România nu mai este în targetulniciunui investitor străin şi probabil că situaţia se va menţine untimp considerabil. Dacă s-ar rezolva problema, aşteptările negativedate de volatilitate (a cursului de schimb - n.red.) şi de situaţiapolitică percepută ca neclară, ar rămâne avantajul forţei de muncăchiar dacă este corelat cu lipsa de productivitate", a mai spusIoana Filipescu.

În legătură cu tranzacţiile bune care se pot face în acestmoment, ea este de părere că pentru un antreprenor este indicat săvândă numai o parte din business şi să-şi ia un partener dedezvoltare.

"Cea mai bună ofertă în M&A nu mai este să vinzi şi să ieşi,pentru că eşti penalizat. Însă genul de cerere prin care îţi cauţiun partener ca să dezvolţi afacerea poate genera rezultate foartebune", a mai spus Filipescu.

Cine sunt "sfătuitorii" în fuziuni şiachiziţii

Pe piaţa consultanţei pentru fuziuni şi achiziţii RaiffeisenInvestment România concurează cu diviziile locale de consultanţă înfuziuni şi achiziţii ale firmelor de consultanţă BIG 4 (PwC,Deloitte, E&Y, KPMG), diviziile de investment banking ale unorbănci ca ING sau UniCredit, precum şi alte firme de advisory înfuziuni şi achiziţii create de foşti bancheri sau consultanţi, cumsunt Capital Partners (condusă de Doru Lionăchescu), BAC Investment(fondată de Matei Paun) sau Altria Capital (Marian Tescaru).

Ce spune Ioana Filipescu despre:

  • Situaţia economică: Cred că în clipa de faţă România nu maieste în targetul niciunui investitor străin şi probabil că situaţiase va menţine un timp considerabil.
  • Anul 2010: Dacă ar fi să mă uit numai la acest an, ar trebui săfiu îngrijorată de moarte. Sigur că într-o afacere ai ani mai bunişi mai puţin buni. Nu sunt disperată, ci îngrijorată în ceea cepriveşte contextul general.
  • Serviciile medicale private: Piaţa a înnebunit complet, pentrucă toată lumea crede că va dura la nesfârşit. Este imposibil să nufie corelată şi industria medicală cu puterea reală de cumpărarecare nu face decât să scadă.
  • Piaţa de M&A: Cea mai bună ofertă în M&A nu mai este săvinzi şi să ieşi, pentru că eşti penalizat. Însă genul de cerereprin care îţi cauţi un partener ca să dezvolţi afacerea poategenera rezultate foarte bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO