„Toată lumea crede că serviciile medicale şi eolienele sunt El Dorado. Nu e chiar aşa“, spune Ioana Filipescu

Autor: Ioana David 16.06.2010

Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, bancă de investiţii specializată pe consultanţă în fuziuni şi achiziţii, este de părere că există "o inflaţie de interes" pentru domeniul medical privat, pe fondul ultimelor tranzacţii derulate, şi este greu, aproape imposibil ca toate proiectele anunţate "să ajungă într-o situaţie bună".



"Tonul acestei competiţii este dat de intrarea a două fonduri de investiţii care în principiu fac acelaşi lucru. Interesul lor este să crească prin consolidare, ceea ce îi determină să mişte piaţa. Piaţa a înnebunit complet, pentru că toată lumea crede că va dura la nesfârşit. Este imposibil să nu fie corelată şi industria medicală cu puterea reală de cumpărare care nu face decât să scadă", afirmă Ioana Filipescu într-un interviu acordat ZF.

Anul trecut, Raiffeisen Investment România a fost implicată în preluarea de către un fond de investiţii aparţinând Société Générale (SGAM) a 36% din operatorul MedLife într-o tranzacţie de circa 20 mil. euro. În 2010, un alt fond de investiţii, Advent, a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Centrului Medical Unirea, deal-ul fiind estimat la câteva zeci de milioane de euro. Acestea au fost cele mai mari tranzacţii din domeniul medical privat.

Eolienele şi serviciile medicale nu sunt "El Dorado"

Principalii operatori privaţi din domeniul de sănătate au anunţat proiecte de peste 150 mil. euro în unităţi medicale, dintre care peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analize recente a ZF pe baza datelor făcute publice de companii. Nivelul este unul record pentru această industrie. În total s-au anunţat peste 13 clinici anul acesta, dar proiectele de spital care se întind până în 2011 sunt în număr de şapte.

Un alt domeniu "fierbinte" în acest moment este şi cel al proiectelor eoliene, România pregătindu-se anul acesta pentru o adevărată explozie în ceea ce priveşte punerea în funcţiune de proiecte eoliene, fiind aşteptată până la sfârşitul lui 2010 instalarea a 400-600 MW în capacităţi eoliene.

"Ambele tendinţe mi se pare că sunt nişte şabloane aplicate fără o analiză mai profundă de lucru. Sigur că domeniul serviciilor medicale este mai puţin elastic decât altele şi poate că are rost crearea de capacităţi suplimentare în Bucureşti, poate şi într-un oraş mai mare, dar ca toată lumea să creadă că este o fericire, un El Dorado... Nu este chiar aşa."

În domeniul medical privat, primii trei-cinci jucători, vor continua competiţia şi creşterea afacerilor, însă şefa Raiffeisen este de părere că restul pieţei "pare să uite pe ce lume trăieşte".

Ioana Filipescu este al doilea om din business care sugerează că piaţa clinicilor private este supraîncălzită după ce Wargha Enayati, fondatorul CMU, care în prezent mai deţine un pachet minoritar din firmă, vorbea de posibilitatea ca piaţa să cadă după modelul din imobiliare.

Două mandate de vânzare şi o tranzacţie abandonată

Raiffeisen Investment România, una dintre cele mai mari firme de consultanţă în M&A, care în trecut a fost implicată în tranzacţii precum preluarea din asigurări de către Groupama a Asiban (tranzacţie de 350 mil. euro) şi preluarea LaborMed de către Advent (tranzacţie de peste 120 mil. euro) are acum două mandate de vânzare. Anul acesta, firma a fost implicată în două tranzacţii care au fost abandonate, iar Ioana Filipescu afirma că ea şi-a sfătuit clienţii dintr-o tranzacţie să renunţe. Lucrul este neobişnuit în condiţiile în care comisioanele consultanţilor sunt în funcţie de valoarea tranzacţiei.

"Văzând că discuţia de preţ se duce dincolo de orice limită rezonabilă, noi am fost cei care am sfătuit să nu se facă un asemenea compromis", a adăugat Ioana Filipescu.

Raiffeisen Investment România a avut anul trecut venituri de aproape 1 mil. euro, cu 10 angajaţi. În prezent sunt opt angajaţi, "nivel dincolo de care nu aş mai reduce". Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2008 Raiffeisen Investment România a avut afaceri de 4 mil. euro, un profit net de 3 mil. euro, cu 8 angajaţi.

"Dacă ar fi să mă uit numai la acest an ar trebui să fiu îngrijorată de moarte. Sigur că într-o afacere ai ani mai buni şi mai puţin buni. Nu este o nenorocire în sine faptul că (2010 - n.red.) este mult mai prost decât anii trecuţi. Nu sunt disperată, ci îngrijorată în ceea ce priveşte contextul general. Mi se pare foarte dificil să ieşim din situaţia în care ne aflăm. Am ajuns dincolo de anul 2000, pentru că atunci existau probleme punctuale, dar într-un context favorabil general", a continuat Ioana Filipescu.

În ceea ce priveşte contextul economic general actual, ea nu crede că România va ajunge în situaţia Greciei argumentând că noi nu vom găsi pe nimeni care să ne împrumute atâţia bani.

Sfat pentru antreprenori

"Cred că în clipa de faţă România nu mai este în targetul niciunui investitor străin şi probabil că situaţia se va menţine un timp considerabil. Dacă s-ar rezolva problema, aşteptările negative date de volatilitate (a cursului de schimb - n.red.) şi de situaţia politică percepută ca neclară, ar rămâne avantajul forţei de muncă chiar dacă este corelat cu lipsa de productivitate", a mai spus Ioana Filipescu.

În legătură cu tranzacţiile bune care se pot face în acest moment, ea este de părere că pentru un antreprenor este indicat să vândă numai o parte din business şi să-şi ia un partener de dezvoltare.

"Cea mai bună ofertă în M&A nu mai este să vinzi şi să ieşi, pentru că eşti penalizat. Însă genul de cerere prin care îţi cauţi un partener ca să dezvolţi afacerea poate genera rezultate foarte bune", a mai spus Filipescu.

Cine sunt "sfătuitorii" în fuziuni şi achiziţii

Pe piaţa consultanţei pentru fuziuni şi achiziţii Raiffeisen Investment România concurează cu diviziile locale de consultanţă în fuziuni şi achiziţii ale firmelor de consultanţă BIG 4 (PwC, Deloitte, E&Y, KPMG), diviziile de investment banking ale unor bănci ca ING sau UniCredit, precum şi alte firme de advisory în fuziuni şi achiziţii create de foşti bancheri sau consultanţi, cum sunt Capital Partners (condusă de Doru Lionăchescu), BAC Investment (fondată de Matei Paun) sau Altria Capital (Marian Tescaru).

Ce spune Ioana Filipescu despre: