Companii

„Scăderea veniturilor afectează considerabil planurile de construcţii sau renovări“

Autor: Laurentiu Cotu

14.09.2010, 23:10 191

Producătorul de lacuri şi vopsele Daw Benţa din Mureş, companiemembră a grupului Daw&Caparol, a realizat în primul semestru ocifră de afaceri de 32 mil. lei (7,6 mil. euro), în scădere cu 9%faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Conducerea Daw Benţa România mizează în prezent pe o cifră deafaceri totală în 2010 de circa 79 mil. lei (18,8 mil. euro), înstagnare faţă de anul trecut, după ce, la începutul acestui anreprezentanţii companiei luau în calcul şi o eventuală creştere de5-10% a afacerilor faţă de 2009.

"Scăderea vânzărilor în prima jumătatea a anului este una cât sepoate de justificată, având în vedere regresul înregistrat înaceastă perioadă de sectorul construcţiilor şi al materia­le­lor deconstrucţii. Numai în primele trei luni ale anului această piaţă ascăzut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Până la fineleacestui an sperăm să ajungem la un volum de vânzări simi­lar cu celrealizat anul trecut", a declarat pen­tru ZF Transilvania RaduMerdari, direc­to­rul executiv al companiei Daw Benţa România.

Aproximativ 6% din cifră de afaceri a companiei este realizatădin exporturi, Daw Benţa având filiale în Bulgaria şi RepublicaMoldova. Pe piaţa internă, clienţii companiei din Mureş suntfirmele de construcţii, comer­cian­ţii de materiale de construcţii,depozitele şi ma­g­azine locale, cât şi marile reţele europene careau dezvoltat unităţi de bricolaj în România.

"Trebuie ţinut cont în această perioadă de blocajul generalexistent în special pe piaţa pro­iectelor şi de faptul că scădereagenerală a veni­turilor populaţiei afectează considerabilpla­nu­rile de construcţii sau renovări. În acest sens, am pregătitşi un scenariu care ia în considerare o anumită scădere a cifrei deafaceri estimată pentru 2010", a spus Radu Merdari.

Compania din Mureş comercializează la­cu­ri şi vopsele subbrandurile Caparol şi Al­pina. "Toţi comercianţii din domeniulmate­riale­lor de construcţii analizează în prezent mult mai atentatât riscurile vânzării, cât şi pe cele ale achi­ziţiei demateriale, ceea ce duce la dimi­nua­rea, justificată de altfel, acifrelor de afaceri pen­tru toate companiile din piaţă. Pe de altăparte, potenţial de dezvoltare pe termen mediu există, astfel cătrebuie în continuare derulate investiţii pentru păstrarea poziţieiactuale din piaţă".

Daw Benţa România a fost înfiinţată în anul 2001, cu acţionariatromân - grupul de fir­me Benţa din Târgu-Mureş - şi acţionariatger­man - grupul Daw&Caparol din Germania. Prin­cipaliicompetitori ai companiei pe piaţa de lacuri şi vopsele sunt KöberPiatra-Neamţ, Poli­color Bucureşti, Atlas sau FabryoCorporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO