„Scăderea veniturilor afectează considerabil planurile de construcţii sau renovări“

Autor: Laurentiu Cotu 14.09.2010

Producătorul de lacuri şi vopsele Daw Benţa din Mureş, companie membră a grupului Daw&Caparol, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 32 mil. lei (7,6 mil. euro), în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Conducerea Daw Benţa România mizează în prezent pe o cifră de afaceri totală în 2010 de circa 79 mil. lei (18,8 mil. euro), în stagnare faţă de anul trecut, după ce, la începutul acestui an reprezentanţii companiei luau în calcul şi o eventuală creştere de 5-10% a afacerilor faţă de 2009.

"Scăderea vânzărilor în prima jumătatea a anului este una cât se poate de justificată, având în vedere regresul înregistrat în această perioadă de sectorul construcţiilor şi al materia­le­lor de construcţii. Numai în primele trei luni ale anului această piaţă a scăzut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Până la finele acestui an sperăm să ajungem la un volum de vânzări simi­lar cu cel realizat anul trecut", a declarat pen­tru ZF Transilvania Radu Merdari, direc­to­rul executiv al companiei Daw Benţa România.

Aproximativ 6% din cifră de afaceri a companiei este realizată din exporturi, Daw Benţa având filiale în Bulgaria şi Republica Moldova. Pe piaţa internă, clienţii companiei din Mureş sunt firmele de construcţii, comer­cian­ţii de materiale de construcţii, depozitele şi ma­g­azine locale, cât şi marile reţele europene care au dezvoltat unităţi de bricolaj în România.

"Trebuie ţinut cont în această perioadă de blocajul general existent în special pe piaţa pro­iectelor şi de faptul că scăderea generală a veni­turilor populaţiei afectează considerabil pla­nu­rile de construcţii sau renovări. În acest sens, am pregătit şi un scenariu care ia în considerare o anumită scădere a cifrei de afaceri estimată pentru 2010", a spus Radu Merdari.

Compania din Mureş comercializează la­cu­ri şi vopsele sub brandurile Caparol şi Al­pina. "Toţi comercianţii din domeniul mate­riale­lor de construcţii analizează în prezent mult mai atent atât riscurile vânzării, cât şi pe cele ale achi­ziţiei de materiale, ceea ce duce la dimi­nua­rea, justificată de altfel, a cifrelor de afaceri pen­tru toate companiile din piaţă. Pe de altă parte, potenţial de dezvoltare pe termen mediu există, astfel că trebuie în continuare derulate investiţii pentru păstrarea poziţiei actuale din piaţă".

Daw Benţa România a fost înfiinţată în anul 2001, cu acţionariat român - grupul de fir­me Benţa din Târgu-Mureş - şi acţionariat ger­man - grupul Daw&Caparol din Germania. Prin­cipalii competitori ai companiei pe piaţa de lacuri şi vopsele sunt Köber Piatra-Neamţ, Poli­color Bucureşti, Atlas sau Fabryo Corporation.