Companii

Rombat: Estimam o crestere de 45% a cifrei de afaceri in T 4

14.11.2006, 19:09 18

Compania Rombat din Bistrita, principalul producator autohton de baterii pentru autoturisme, a inregistrat pe primele noua luni ale anului o crestere de 50% a exporturilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 5,2 mil. euro (18,8 mil. lei).
Principalele piete pentru exporturile Rombat sunt Franta, Portugalia, Belgia, Algeria, Republica Moldova, Bulgaria si Grecia.
"Cresterea inregistrata la export nu este o consecinta a colaborarii noastre cu Dacia-Renault. Ea se datoreaza cresterii cererilor din partea altor producatori europeni de automobile. Faptul ca echipam cu baterii toate automobilele Dacia este insa o foarte buna carte de vizita pentru noi", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Repede, director general Rombat.
Conducerea Rombat estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 31 de mil. euro (112 mil. lei).
In primele noua luni din acest an, compania a realizat o cifra de afaceri de peste 19,8 mil. euro (71,3 mil. lei), valoare reprezentand o crestere de 16,47% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Evolutia inregistrata se datoreaza in primul rand cresterii vanzarilor la export, dar si catre Dacia Renault. Estimam insa ca in ultima parte a anului vom avea cresteri ale cifrei de afaceri de aproximativ 45%, in conditiile in care pe piata de baterii in sezonul rece se inregistreaza cele mai importante vanzari", a mai declarat Ioan Repede.
Producatorul de baterii auto a realizat anul trecut un profit de 3 mil. euro (10,8 mil. lei), in crestere cu 38% fata de 2004. In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu aproape 25%, pana la 26 de mil. euro. Potrivit conducerii companiei, vanzarile Rombat au totalizat anul trecut 930.000 de unitati, din care 243.000 au reprezentat exporturi, principalele locatii fiind in Franta, Italia, Belgia, Portugalia si Republica Moldova.
Compania Rombat este furnizor traditional pentru Dacia Logan, anul trecut investind aproximativ 2 mil. euro in tehnologii pentru noile modele de baterii, cu aliaj din plumb - calciu, baterii ce vor fi folosite si la noul model Logan, pe motorina.
Ioan Repede a precizat insa ca, investitiile in noile baterii nu au fost facute in mod special pentru noile modele Logan, ci in urma cererilor de pe piata.
Compania Rombat livreaza anual catre Dacia-Renault aproximativ 15% din totalul productiei in unitati.
Conducerea Rombat si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 3 mil. euro. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, dupa privatizarea din 1990 in fabrica din Bistrita s-au investit peste 9,2 mil. euro in retehnologizare.
Pe langa segmentul OEM (prima dotare), compania activeaza si pe piata bateriilor de inlocuire, unde, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii firmei, detine o cota de 60%.
Industria romaneasca de subansambluri auto a atras in ultimii ani investitii de ordinul sutelor de mil. euro, pe masura ce producatorii vest-europeni de componente sunt constransi sa caute noi modalitati de a-si reduce costurile de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO