Companii

Robert Schmid: Ne-am multumi si cu o crestere de 5-8% pe piata constructiilor

Robert Schmid: Ne-am multumi si cu o crestere de 5-8% pe piata constructiilor

Cea mai noua fabrica Baumit a fost inaugurata in localitatea Bolintin Deal din judetul Giurgiu, in urma unei investitii de circa 16 mil. euro

06.05.2010, 23:17 190

Concernul austriac Schmid Industrie Holding, prezent pe piatalocala cu companiile Baumit, Austrotherm, Wopfinger si Wolfplastic,estimeaza in cel mai rau caz o stagnare a afacerilor din Romania laputin peste 100 mil. euro.

"Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat in 2009 laaproximativ 1,2 miliarde de euro, in scadere usoara, de 6% fata deafacerile din 2008. In Romania, cifra de afaceri a companiilor dingrup s-a ridicat la putin peste 100 de milioane de euro, in scaderecu aproape 20%. Cel mai rau scenariu pentru 2010 prevede o stagnarea afacerilor in acest an. Totusi mizam pe o reluarea a cresterii pepiata locala, iar un ritm de crestere de 5-8% ar fi satisfacator",a declarat Robert Schmid, CEO al Schmid Industrie Holding, incadrul inaugurarii celei de-a treia unitati de productie Baumit pepiata locala.

Producatorul de materiale de constructii Baumit Romania detinecea mai mare pondere in cifra de afaceri a grupului pe plan local,respectiv o treime din total. Compania a inregistrat anul trecutafaceri de 31 mil. euro, in scadere cu putin peste 28% fata deafacerile din 2008. In 2008, Baumit atingea cel mai mare nivel albusinessului pe piata locala dupa o prezenta de 15 ani,inregistrand o crestere de 30%, pana la 43 mil. euro. In prezent,compania detine trei unitati de productie in Romania, ultima fiindinaugurata in Bolintin Deal, judetul Giurgiu, in urma uneiinvestitii de circa 16 mil. euro.

"Capacitatea de productie a fabricii din Bolintin se ridica lacirca 300.000 de tone anual, iar impreuna cu restul unitatilor deproductie din Romania, capacitatea totala se ridica la circa650.000 de tone. Pentru acest an, estimam vanzari in volum de200.000 de tone, din care maxim 15.000 de tone vor pleca la export,in principal catre alte firme din grup. Cred ca vom lucra lacapacitate maxima in urmatorii 3-5 ani de zile, in functie deviteza cu care economia romaneasca isi va reveni", a declaratLaurentiu Lupusor, directorul executiv al Baumit Romania.

Compania detine o cota de piata pe segmentul de mortare uscatede aproximativ 30%, potrivit propriilor estimari. Piata de profils-a situat anul trecut la un volum maxim de aproximativ 750.000 detone, in timp ce valoarea pietei, calculata la un pret mediu de 90euro/tona, s-a cifrat la circa 70 mil. euro.

Celelalte doua unitati de productie sunt situate in Bucuresti siTeius, judetul Alba.

"Uzina din Bucuresti era foarte mica si nu a putut fi extinsa,din aceasta cauza s-a luat hotararea constructiei unei a douaunitati de productie tot in jurul Capitalei. In plus, dorim samutam sediul companiei la Bolintin si sa construim si un centrulogistic", a adaugat Schmid.

Reprezentantii companiei au mai precizat ca productia de mortareuscate la fabrica din Bucuresti va intra in conservare, in timp ceproductia de vopsele si mortare umede va atinge o capacitate de12.000 de tone anual.

Initial, cea de-a treia fabrica a Baumit pe plan local trebuiasa fie realizata in localitatea Popesti-Leordeni, unde companiaachizitionase un teren de circa 5 hectare. Ulterior, s-a renuntatla aceasta locatie din cauza lipsei de infrastructura detransport.

"Terenul din Popesti-Leordeni l-am vandut unei companii dindomeniul logisticii, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 1milion de euro. Suprafata terenului era de aproximativ 5hectare.

In momentul de fata Baumit mai detine terenuri in zona TimisoaraArda, dar deocamdata nu exista planuri pentru constructia unei alteunitati de productie", a adaugat Lupusor.

Principalii competitori ai companiei sunt Henkel (Germania),AdePlast Oradea, Duraziv, Baumix sau Deutek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO