Companii

Ritm redus la creşterile vânzărilor de medicamente fără reţetă. Vânzările medicamentelor OTC au ajuns la 3,6 mld. lei în S1/2023, plus 12%, sub media pieţei

Ritm redus la creşterile vânzărilor de medicamente...

Autor: Georgiana Mihalache

21.08.2023, 11:00 114

♦ Medicamentele OTC – eliberate fără prescripţie medicală, aveau un ritm de creştere consistent în anii anteriori, care trecea peste media pieţei totale ♦ Sezonul cald, dar şi scumpirile îi fac pe pacienţi mai atenţi la ce cheltuie în farmacii, spun specialiştii.

Piaţa medicamentelor OTC a ajuns în primul semestru din 2023 la o valoare totală de 3,6 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele Cegedim, analizate de ZF.

Totuşi, ritmul de creştere din primele şase luni din an nu a depăşit ritmul total al pieţei, care a crescut cu 16%, de la 12,2 mld. lei, la 14,2 mld. lei vânzări totale.

Anterior, medicamentele OTC creşteau semnificativ şi peste ritmul general al pieţei. Din datele Cegedim, anul acesta a adus şi intrări de molecule noi pe piaţă, ceea ce a determinat şi creşterea sumelor destinate medicamentelor din programele naţionale. „Medicamentele aferente contractelor cost-volum din retail au crescut semnificativ (Ă38,8%), pe fondul introducerii de noi molecule”, se arată în raportul companiei de cercetare de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO