Ritm redus la creşterile vânzărilor de medicamente fără reţetă. Vânzările medicamentelor OTC au ajuns la 3,6 mld. lei în S1/2023, plus 12%, sub media pieţei

Autor: Georgiana Mihalache 21.08.2023

♦ Medicamentele OTC – eliberate fără prescripţie medicală, aveau un ritm de creştere consistent în anii anteriori, care trecea peste media pieţei totale ♦ Sezonul cald, dar şi scumpirile îi fac pe pacienţi mai atenţi la ce cheltuie în farmacii, spun specialiştii.

Piaţa medicamentelor OTC a ajuns în primul semestru din 2023 la o valoare totală de 3,6 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele Cegedim, analizate de ZF.

Totuşi, ritmul de creştere din primele şase luni din an nu a depăşit ritmul total al pieţei, care a crescut cu 16%, de la 12,2 mld. lei, la 14,2 mld. lei vânzări totale.

Anterior, medicamentele OTC creşteau semnificativ şi peste ritmul general al pieţei. Din datele Cegedim, anul acesta a adus şi intrări de molecule noi pe piaţă, ceea ce a determinat şi creşterea sumelor destinate medicamentelor din programele naţionale. „Medicamentele aferente contractelor cost-volum din retail au crescut semnificativ (Ă38,8%), pe fondul introducerii de noi molecule”, se arată în raportul companiei de cercetare de piaţă.