Companii

Record de lansari pe piata SUV-urilor: zece constructori vin cu 11 noi modele pe cel mai dinamic segment din auto

Record de lansari pe piata SUV-urilor: zece constructori vin cu 11 noi modele pe cel mai dinamic segment din auto

In medie, in fiecare numar al revistei s-au testat 15 automobile si in medie au fost publicate doua teste comparative

03.11.2009, 23:35 74

Daca prima parte a acestui an a fost marcata de lansarea de noimodele in clasa mica si compacta, precum Renault Clio, Megane, VWPolo sau Citro'n C3 Picasso, in aceasta toamna constructorii aulansat noi generatii sau versiuni ale SUV-urilor din gama.
In noul numar al revistei ProMotor, care a aparut saptamana aceastape piata, sunt publicate 11 teste cu cele mai noi SUV-uri lansatepe piata locala, de la BMW X1 la Range Rover Supercharged si BMW X6M - primul SUV proiectat special pentru a rula pe circuit.
Avand in vedere criza financiara, odata cu lansarea versiuniifacelift a SUV-ului CX-7, Mazda a prezentat in gama acestuia si unnou motor diesel de 2,2 litri, care respecta normele de poluareEuro 5 pentru care nu se plateste taxa de poluare. Aceeasi situatiese repeta si in cazul noului Audi Q7 facelift - acesta vine cu noimotorizari diesel care respecta normele de poluare Euro 5 si pentrucare nu se plateste taxa de poluare.
In contrast cu primele doua sunt noile Range Rover Supercharged,generatia 2010, care dispune de un motor V8 supraalimentat de 5,0litri cu un consum mediu de peste 14 litri/100 km, dar si noul BMWX6 M - un SUV conceput pentru a rula pe circuit care dispune de unmotor V8 bi-turbo de 555 CP si al carui pret de pornire depasestevaloarea de 108.000 de euro.
Totodata, Skoda si BMW au lansat noi SUV-uri compacte.Constructorul ceh a prezentat Yeti, testat de ProMotor cumotorizarea diesel de 2,0 litri si 140 CP, iar BMW X1, SUV amplasatsub X3 in gama modelelor de teren si care este disponibil si numaicu tractiune spate.
In clasa SUV-urilor au fost lansate in ultimul an patru noi modele,precum Renault Koleos, Ford Kuga si Audi Q5 in segmentul compact siHyundai Veracruz pe nisa SUV-urilor full-size. Vanzarile noilormodele reprezentau dupa primele opt luni ale anului 1.151 de masinisau 16% din piata locala a SUV-urilor.
Cele mai bine vandute modele din acest segment sunt Hyundai Tucsonsi Santa Fe, urmate de Volkswagen Tiguan si Renault Koleos.
SUV-urile full-size au inregistrat insa cel mai accentuat declin,in special la nivelul motorizarilor mari. Spre exemplu, vanzarilemodelului VW Touareg au inregistrat un declin de 67%, la 263 deunitati la nivelul primelor sapte luni ale acestui an, in timp cevanzarile versiunii echipate cu motorul diesel de 3,0 litri, celmai mic din gama sa, au scazut cu 51%, la 205 unitati.
Cele mai mari scaderi de pe piata auto locala s-au inregistrat insegmentul limuzinelor de lux, piata care a scazut cu peste 64%comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp,segmentele mic, compact si mediu, care detin aproape trei sferturidin piata auto locala, au inregistrat in intervalul ianuarie-augustscaderi de peste 53%, comparabile cu evolutia totala a pietei.


ProMotor la 6 ani

Revista ProMotor, cea mai citita publicatie auto de pe piatalocala, potrivit ultimului studiu al SNA, a implinit sase ani de lalansarea oficiala. Din luna noiembrie a anului 2003 si pana inprezent, in cadrul revistei au fost publicate teste cu 203 masini,realizate atat pe soselele din Romania, cat si in alte tari, cuocazia lansarilor internationale. In plus, testele auto din cadrulrevistei au fost realizate exclusiv de catre redactorii ProMotor sinu traduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO