Record de lansari pe piata SUV-urilor: zece constructori vin cu 11 noi modele pe cel mai dinamic segment din auto

Autor: Bogdan Alecu 03.11.2009

Daca prima parte a acestui an a fost marcata de lansarea de noi modele in clasa mica si compacta, precum Renault Clio, Megane, VW Polo sau Citro'n C3 Picasso, in aceasta toamna constructorii au lansat noi generatii sau versiuni ale SUV-urilor din gama.
In noul numar al revistei ProMotor, care a aparut saptamana aceasta pe piata, sunt publicate 11 teste cu cele mai noi SUV-uri lansate pe piata locala, de la BMW X1 la Range Rover Supercharged si BMW X6 M - primul SUV proiectat special pentru a rula pe circuit.
Avand in vedere criza financiara, odata cu lansarea versiunii facelift a SUV-ului CX-7, Mazda a prezentat in gama acestuia si un nou motor diesel de 2,2 litri, care respecta normele de poluare Euro 5 pentru care nu se plateste taxa de poluare. Aceeasi situatie se repeta si in cazul noului Audi Q7 facelift - acesta vine cu noi motorizari diesel care respecta normele de poluare Euro 5 si pentru care nu se plateste taxa de poluare.
In contrast cu primele doua sunt noile Range Rover Supercharged, generatia 2010, care dispune de un motor V8 supraalimentat de 5,0 litri cu un consum mediu de peste 14 litri/100 km, dar si noul BMW X6 M - un SUV conceput pentru a rula pe circuit care dispune de un motor V8 bi-turbo de 555 CP si al carui pret de pornire depaseste valoarea de 108.000 de euro.
Totodata, Skoda si BMW au lansat noi SUV-uri compacte. Constructorul ceh a prezentat Yeti, testat de ProMotor cu motorizarea diesel de 2,0 litri si 140 CP, iar BMW X1, SUV amplasat sub X3 in gama modelelor de teren si care este disponibil si numai cu tractiune spate.
In clasa SUV-urilor au fost lansate in ultimul an patru noi modele, precum Renault Koleos, Ford Kuga si Audi Q5 in segmentul compact si Hyundai Veracruz pe nisa SUV-urilor full-size. Vanzarile noilor modele reprezentau dupa primele opt luni ale anului 1.151 de masini sau 16% din piata locala a SUV-urilor.
Cele mai bine vandute modele din acest segment sunt Hyundai Tucson si Santa Fe, urmate de Volkswagen Tiguan si Renault Koleos.
SUV-urile full-size au inregistrat insa cel mai accentuat declin, in special la nivelul motorizarilor mari. Spre exemplu, vanzarile modelului VW Touareg au inregistrat un declin de 67%, la 263 de unitati la nivelul primelor sapte luni ale acestui an, in timp ce vanzarile versiunii echipate cu motorul diesel de 3,0 litri, cel mai mic din gama sa, au scazut cu 51%, la 205 unitati.
Cele mai mari scaderi de pe piata auto locala s-au inregistrat in segmentul limuzinelor de lux, piata care a scazut cu peste 64% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, segmentele mic, compact si mediu, care detin aproape trei sferturi din piata auto locala, au inregistrat in intervalul ianuarie-august scaderi de peste 53%, comparabile cu evolutia totala a pietei.


ProMotor la 6 ani

Revista ProMotor, cea mai citita publicatie auto de pe piata locala, potrivit ultimului studiu al SNA, a implinit sase ani de la lansarea oficiala. Din luna noiembrie a anului 2003 si pana in prezent, in cadrul revistei au fost publicate teste cu 203 masini, realizate atat pe soselele din Romania, cat si in alte tari, cu ocazia lansarilor internationale. In plus, testele auto din cadrul revistei au fost realizate exclusiv de catre redactorii ProMotor si nu traduse.