Deficitul comercial din sectorul lactatelor şi brânzeturilor s-a ridicat anul trecut la 740 de milioane de euro, iar în ultimul deceniu importurile de astfel de produse au crescut de 3,5 ori, în timp ce importurile au crescut de doar 2,3 ori în perioada 2013-2022, se arată în studiul „Strategii pentru echilibrarea balanţei comerciale a României prin stimularea şi susţinerea producţiei naţionale“. Studiul derulat de ASE a analizat domenii precum agricultura, industria de panificaţie, industria cărnii, a produselor lactate, băuturile alcoolice sau produsele cosmetice şi de îngrijire a locuinţei. În urmă cu zece ani, deficitul comercial din domeniul lactatelor era de sub 200 de milioane de euro. Studiul a fost realizat de Academia de Studii Economice Bucureşti la iniţiativa Penny.
Principala sursă de deficitului din sectorul lactatelor şi a brânzeturilor vine din categoria brânză şi caş, responsabilă pentru mai mult de jumătate (54%) din deficitul pentru această categorie, urmată de lapte şi smântână (17%) şi unt şi alte grăsimi provenind din lapte (14%).