Companii

Realitatea din sectorul lactatelor: avem cel mai mic randament la producţia de lapte, dar unul dintre cele mai mari preţuri la raft. „În ultimii 3 ani nu au fost făcute investiţii în retehnologizare.“

În România, fermierii primesc aproximativ 0,5 eurocenţi/l lapte, iar la raft ajunge la valoarea de aproximativ 1,75 euro, comparativ cu Franţa şi Spania unde media preţului la raft este de 1,1 - 1,3 euro. FOTO: 123rf.com

În România, fermierii primesc aproximativ 0,5 eurocenţi/l lapte, iar la raft ajunge la valoarea de aproximativ 1,75 euro, comparativ cu Franţa şi Spania unde media preţului la raft este de 1,1 - 1,3 euro. FOTO: 123rf.com

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.08.2023, 17:00 624

Deficitul comercial din sectorul lactatelor şi brânzeturilor s-a ridicat anul trecut la 740 de milioane de euro, iar în ulti­mul deceniu importurile de astfel de produse au crescut de 3,5 ori, în timp ce importurile au crescut de doar 2,3 ori în perioada 2013-2022, se arată în studiul „Strategii pentru echilibrarea balan­ţei co­mer­ciale a României prin stimularea şi susţi­nerea producţiei naţionale“. Studiul derulat de ASE a analizat domenii pre­cum agri­cul­tura, industria de panificaţie, indus­tria căr­nii, a produselor lactate, băuturile alcoolice sau produsele cosmetice şi de îngri­jire a locuinţei. În urmă cu zece ani, deficitul comercial din domeniul lactatelor era de sub 200 de milioane de euro. Studiul a fost realizat de Academia de Studii Economice Bucureşti la iniţiativa Penny.

Principala sursă de deficitului din sectorul lactatelor şi a brânzetu­rilor vine din categoria brânză şi caş, responsabilă pentru mai mult de jumătate (54%) din deficitul pentru această categorie, urmată de lapte şi smântână (17%) şi unt şi alte grăsimi provenind din lapte (14%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO