Daniel Donici, managing partener la Artesana, producător local de lactate, spune că mecanismele pieţei libere ar trebui să fie lăsate să regleze preţurile, lucru care se întâmplă oricum, iar că decizia guvernului de a stabili un procent maxim al adaosului comercial practicat de un producător şi de un retailer poate adânci confuzia care se face, în mod frecvent, între adaos comercial şi profit.
„În opinia mea, ca economist trecut prin tranziţie (de la economia planificată la cea capitalistă), consider că este fundamental greşit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotărăşte un guvern“, consideră antreprenorul, care conduce o companie cu afaceri de 24 mil. lei anul trecut. În plus, el crede că de cele mai multe ori autorităţile române acţionează asupra simptomelor, nu asupra cauzelor bolii. „Atâta timp cât nu avem infrastructură (drumuri, autostrăzi, sisteme de irigaţii, etc), subvenţii la nivelul colegilor din ţările din vest şi mecanisme de reglare a pieţei corecte şi previzibile (de tipul regulilor privind accesul producătorilor în retail - aici a existat un demers lăudabil cu plafonul de minimum 50% produse româneşti la raft), precum şi o predictibilitate a sistemului monetar şi fiscal, nu putem avea pretenţia să avem preţuri mici şi stabile. Cel puţin, nu la alimente“, crede Daniel Donici. De asemenea, el consideră că singura instituţie abilitată să intervină asupra inflaţiei este Banca Naţională, care are toate mecanismele să facă asta, fără a crea haos.
Pe de altă parte, cu privire la acordul voluntar dintre retaileri şi procesatorii de lapte, care a avut ca scop reducerea preţului la laptele de consum, Daniel Donici spune că această scădere a preţurilor a ajutat compania, dar această reducere ar fi existat şi fără acest acord. De altfel, Consiliul Concurenţei a anunţat că din datele analizate de instituţie preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, a continuat să scadă înregistrând în medie reduceri de peste 20% în iunie.