Companii

Răzvan Prelipcean, un tânăr fermier, vrea fonduri europene pentru a depozita şi a procesa o parte din legumele pe care le produce pe 60 de hectare în Valea Ciorii din Ialomiţa. „Fermierii vând vrac legumele, în saci sau în cutii, în loc să le vândă în ambalaje mai mici, mai frumose, cum vin produsele din Olanda.“

Răzvan Prelipcean, un tânăr fermier, vrea fonduri...

Autor: Florentina Niţu, Roxana Rosu

08.11.2023, 17:00 177

Răzvan Prelipcean, cofondator al Naturleg, companie care cultivă 400 de hectare cu cereale şi 60 de hectare cu legume în comuna Valea Ciorii din judeţul Ialomiţa, are un proiect aprobat pentru a construi un spaţiu de depozitare a legumelor cu fonduri europene, dar mai vrea încă un depozit şi o unitate de procesare, făcute tot din fonduri de la Uniunea Europeană.

„Avem un proiect depus (pentru a obţine fonduri europene – n. red.) pentru a face un depozit mare pentru legume, care este deja aprobat şi vrem să mai depunem încă un proiect pentru a mai face un depozit, cât şi un proiect pentru a dezvolta componenta de procesare. Este un deficit puternic pe zona legumicolă de procesare. Exportăm materie primă şi importăm produse procesate cu valoarea adăugată mai mare“, a spus Răzvan Prelipcean în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

Anterior, Naturleg a investit într-un sistem de irigaţii inteligent şi suprafaţa cultivată cu legume a fermei este irigată complet prin picurare şi aspersie, iar producţia este vândută la procesatori şi în supermarketuri, dar dăm şi către angrosişti.

„În România, depozitarea legumelor nu este cum ar trebui, iar acest lucru ne crează probleme, căci majoritatea producătorilor sunt nevoiţi să vândă în sezon, la preţuri mai mici, iar în extrasezon depindem de importuri şi luăm legumele mai scump. În plus, producătorii români nu pot asigura o cantitate constantă cum vor retailerii pentru a fi la raft“, a menţionat Prelipcean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO