ZF 24

Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg : În România, depozitarea legumelor nu e cum ar trebui. Majoritatea producătorilor sunt nevoiti să vândă în sezon, iar in extrasezon depindem de importuri

ZF Agriculture Summit 2023

Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg : În...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 14:46 169

 În România, depozitarea legumelor nu e cum ar trebui, iar majoritatea  producătorilor sunt nevoiti să vândă în sezon, iar in extrasezon depindem de importuri, a declarat Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

În România depozitarea legumelor nu e cum ar trebui. Majoritatea  producătorilor sunt nevoiti să vândă în sezon, la preturi mai mici, iar in extrasezon depindem de importuri, mai scump. Producătorii români nu poti asigura o cantitate constantă cum vor retailerii. Polonezii au costuri mai reduse la legume şi fructe pentru că au investit din timp în depozitare şi procesare”.

Ce a mai declarat Răzvan Prelipcean:

Putem crea un lant de magazine local, creat de fermieri, dar este o idee de durată.

Noi vindem şi la procesatori şi în supermarketuri. Avem un proiect depus pentru depozit şi vrem şi o componentă de procesare.

Este un deficit puternic pe zona legumicolă. Exportăm materie primă şi importăm produse procesate cu valaorea adăugată mai mare. Avem şi o lipsă de solaria. Este şi problema resurselor umane, dar avem o problemă şi pe partea de depozitare.

În România depozitarea legumelor nu e cum ar trebui. Majoritatea  producătorilor sunt nevoiti să vândă în sezon, la preturi mai mici, iar in extrasezon depindem de importuri, mai scump. Producătorii români nu poti asigura o cantitate constantă cum vor retailerii.

Lipsesc liniile care să pregătească produsele pentru prima vânzare. Fermierii vând la sac, în loc să vândă în ambalaje mai mici,mai frumose.

Avem o problemă de securitate alimentară, aşa cum am văzut cu ceapa în primăvară, când Turcia nu a mai exportat.

Există o nemultumire legată de anumite legume aduse de afară, care nu respectă standardele, au calitate mai slabă.

Planul National Strategic dedică pentru investitii în agricultură 15,8 miliarde euro pe cei 7 ani ai programului.

Este o lipsă de investitii în zona de procesare. De exemplu la pasta de tomate, legume deshidratate, condiment, legume congelate. Nici fermierii nu sunt educati în acest sens.

Fermierii medii şi mici mai pregătiti, care au ajuns în supermarket, au un know-how mai bun în zona de productie şi nu aruncă cu pesticide pe productia lor de legume.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO