Companii

Prosumatorii mai spulberă un record: Clubul micilor producători de energie a trecut de pragul de 100.000 de membri încă de anul trecut.Împreună, prosumatotii au ajuns la o capacitate instalată de 1.299 MW, arată datele de la Transelectrica, aceştia fiind cel mai puternic investitor în producţia de energie din România anul trecut.

Prosumatorii mai spulberă un record: Clubul micilor...

Autor: Roxana Petrescu

14.01.2024, 17:01 13063

♦ La începutul lunii noiembrie, 2023, România a ajuns să aibă 101.605 de prosumatori, adică de mici producători de energie care folosesc ceea ce obţin pentru autoconsum

Pe baza datelor de la Transe­lec­trica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, în evidenţa căruia apar pentru prima dată pro­sumatorii, cei mai mulţi mici produ­cători de energie s-au concentrat în zona Olteniei, acolo unde sunt înregistraţi 17.239 de prosumatori. Ca­pacitatea mon­ta­tă de aceştia a ajuns la aproape 209 MW, arată datele Transe­lec­trica. Apoi, regi­unea deservită de DEER Transil­vania Sud, compa­nie de distribuţie a ener­giei din grupul Elec­trica, a ajuns la înce­putul lunii no­iem­brie la o co­munitate de 14.837 de prosumatori, cu o ca­pacitate instalată de 176 MW. A treia cea mai numeroasă comuni­tate de prosumatori se află în Mol­dova, peste 13.000 de prosumatori fiind conectaţi la reţeaua adminis­trată de nemţii de la Delgaz Grid.

Cel mai probabil, România a terminat anul trecut cu o capacitate instalată pe zona de prosumatori de circa 1.500-1.600 MW, un salt fabulos în comparaţie cu cei 478 MW cu care a început 2023. „La finalul primului trimestru din 2024 putem să ajungem la 2.000 MW“, spunea recent Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Au­torităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). A­ceastă capacitate este uriaşă, având în vedere de exemplu că puterea in­stalată de producţie la centrala de la Cernavodă este de 1.400 MW. Desigur, randamentele sunt cu totul altele, dar asta nu diminuează cu nimic meritul prosumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO