Companii

Previziuni 2024. Piaţa energiei: Care sunt evenimentele de urmărit din sectorul energetic, domeniul responsabil de marile şocuri inflaţioniste? Cea mai mare investiţie a statului din ultimele decenii va fi finalizată, prosumatorii cresc, va fi mai mult verde, dar nu destul

Previziuni 2024. Piaţa energiei: Care sunt evenimentele...

Autor: Roxana Petrescu

05.01.2024, 10:00 1710

„Superputerile tranziţiei energetice vor fi cele care ignoră criticile şi fac totul pe această cale: renunţă la combustibilii fosili, scot metalele rare necesare şi merg la viteza turbo cu regenerabilele. Nicio ţară nu face acest lucru în prezent“, se arată într-o analiză amplă realizată de The Economist privind tendinţele majore la nivel global în 2024 Tranziţia energetică este una dintre ele Ce va însemna pentru România?

Anul acesta ar trebui să adu­că mai multe proiecte de energie verde conectate de reţea, ascensiunea prosu­ma­to­rilor este de aşteptat să continue şi în 2024, iar statul în sfârşit va finaliza un proiect de producere a energiei de anvergură. Dar ceea ce va rămâne un semn de întrebare este cum va evolua preţul energiei. Ziarul Financiar propune la început de an o listă de evenimente şi tendinţe care merită urmărite în sectorul energetic în 2024.

 

1. Mai multe investiţii în energia verde finalizate

Potrivit celor mai recente estimări, este de aşteptat ca anul acesta să fie conectaţi la reţea circa 800 MW în proiecte de energie regenerabilă, eoliană şi solară. Cu siguranţă şi anul acesta avocaţii din domeniu vor avea de lucru la tranzacţii de preluare a unor pro­iecte ajunse la faza construcţiilor, având în vedere că deja sunt foarte mulţi investi­tori care au anunţat că au intenţia de a dez­volta portofolii semnificative în România. Deja primul anunţ a fost făcut de OMV Petrom, care a achiziţionat de la RNV In­frastructure un pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine pro­iecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian şi 50 MW fotovoltaic. De asemenea, OMV Petrom va achiziţiona integral şi Re­novatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare şi cu perspective de creştere la aproximativ 650 până în 2026.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO