Prosumatorii mai spulberă un record: Clubul micilor producători de energie a trecut de pragul de 100.000 de membri încă de anul trecut.Împreună, prosumatotii au ajuns la o capacitate instalată de 1.299 MW, arată datele de la Transelectrica, aceştia fiind cel mai puternic investitor în producţia de energie din România anul trecut.

Autor: Roxana Petrescu 14.01.2024

♦ La începutul lunii noiembrie, 2023, România a ajuns să aibă 101.605 de prosumatori, adică de mici producători de energie care folosesc ceea ce obţin pentru autoconsum

Pe baza datelor de la Transe­lec­trica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, în evidenţa căruia apar pentru prima dată pro­sumatorii, cei mai mulţi mici produ­cători de energie s-au concentrat în zona Olteniei, acolo unde sunt înregistraţi 17.239 de prosumatori. Ca­pacitatea mon­ta­tă de aceştia a ajuns la aproape 209 MW, arată datele Transe­lec­trica. Apoi, regi­unea deservită de DEER Transil­vania Sud, compa­nie de distribuţie a ener­giei din grupul Elec­trica, a ajuns la înce­putul lunii no­iem­brie la o co­munitate de 14.837 de prosumatori, cu o ca­pacitate instalată de 176 MW. A treia cea mai numeroasă comuni­tate de prosumatori se află în Mol­dova, peste 13.000 de prosumatori fiind conectaţi la reţeaua adminis­trată de nemţii de la Delgaz Grid.

Cel mai probabil, România a terminat anul trecut cu o capacitate instalată pe zona de prosumatori de circa 1.500-1.600 MW, un salt fabulos în comparaţie cu cei 478 MW cu care a început 2023. „La finalul primului trimestru din 2024 putem să ajungem la 2.000 MW“, spunea recent Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Au­torităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). A­ceastă capacitate este uriaşă, având în vedere de exemplu că puterea in­stalată de producţie la centrala de la Cernavodă este de 1.400 MW. Desigur, randamentele sunt cu totul altele, dar asta nu diminuează cu nimic meritul prosumatorilor.