Companii

Proprietarii hotelurilor de la mare: Bilanţul sezonului estival arată mai rău decât anul trecut

 Proprietarii hotelurilor de la mare: Bilanţul sezonului estival arată mai rău decât anul trecut

Autor: Mirabela Tiron

06.09.2010, 23:45 52

Proprietarii hotelurilor de pe litoralul românesc susţin căveniturile încasate vara aceasta sunt mai mici cu până la 20%comparativ cu situaţia de anul trecut, în contextul în carecamerele s-au ocupat în principal în zilele de weekend.

"Dacă în 2009 mă aşteptam ca anul acesta să înceapă revigorareaturismului, la finalul lunii august am simţit de fapt că situaţia afost substanţial mai rea", a declarat omul de afaceri timişoreanJosef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri depe litoral, care controlează opt hoteluri la mare prin lanţul UnitaTurism.

Veniturile hotelurilor pe care le con­tro­lează la mare şi carecumulează 1.250 de ca­me­re au fost mai mici cu 15% în perioadaiu­nie-august faţă de sezonul anterior, după cum susţine el. Goschyeste proprietarul unor hoteluri din Mamaia (Comandor, Ami­ral şiOrfeu), Olimp (Amfiteatru, Bel­ve­dere, Panoramic) şi Cap Aurora(Onix şi Sa­fir), deschise oficial începând cu luna iunie.
"Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de la mare a fost de 45% înperioada iunie-august comparativ cu 60% în aceeaşi perioadă aanului trecut", a declarat Goschy, care conduce un grup cu o cifrăde afaceri de 11 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 22%faţă de anul anterior.
Şi Nicolae Bucovală, proprietarul hotelului de trei stele Tomis dinMamaia şi preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, susţine călunile iunie, iulie şi august au fost mai slabe decât lunileanterioare ale anului 2009, veniturile unităţii controlate fiind înscădere cu 5%.

"Dacă mă refer la toate hotelurile din Mamaia, pot spune că acesteas-au confruntat cu o scădere a veniturilor cuprinsă între 5% şi20%. Aceasta a fost cauzată de reducerea veniturilor populaţiei", adeclarat Bucovală.
Vara aceasta a adus venituri mai mici şi agenţiilor de turism careau vândut sejururi pe litoralul românesc. Traian Bădulescu,purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism(ANAT), susţine că în­casările agenţiilor au scăzut cu 20% pefon­dul ieftinirii vacanţelor. "În ceea ce pri­veş­te numărul deturişti care au cumpărat va­canţe pe litoralul românesc nu avem osituaţie clară, însă este cert că numărul acestora nu a fost încreştere".

Deşi lunile de vară au înregistrat rezultate slabe din punctul devedere al veniturilor aduse operatorilor din turism, proprietariide hoteluri aşteaptă clienţi şi în septembrie.
"Vom ţine hotelurile deschise până pe 30 septembrie, la cerereaMinisterului Turismului şi Dezvoltării Regionale", a spus JosefGoschy. El a precizat că speră ca anul viitor să se vadă o revenirea turismului. Omul de afaceri timişorean a mai menţionat că dincauză că nu dispune de bani nu poate să demareze niciun proiect derenovare a unor hoteluri. "Stau în repaus deocamdată pentru că nuam bani. Când duci lipsă de bani nu poţi să te angajezi îndezvoltarea de proiecte. Deocamdată trebuie să achit datoriile pecare le am."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO