Proprietarii hotelurilor de la mare: Bilanţul sezonului estival arată mai rău decât anul trecut

Autor: Mirabela Tiron 06.09.2010

Proprietarii hotelurilor de pe litoralul românesc susţin că veniturile încasate vara aceasta sunt mai mici cu până la 20% comparativ cu situaţia de anul trecut, în contextul în care camerele s-au ocupat în principal în zilele de weekend.

"Dacă în 2009 mă aşteptam ca anul acesta să înceapă revigorarea turismului, la finalul lunii august am simţit de fapt că situaţia a fost substanţial mai rea", a declarat omul de afaceri timişorean Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe litoral, care controlează opt hoteluri la mare prin lanţul Unita Turism.

Veniturile hotelurilor pe care le con­tro­lează la mare şi care cumulează 1.250 de ca­me­re au fost mai mici cu 15% în perioada iu­nie-august faţă de sezonul anterior, după cum susţine el. Goschy este proprietarul unor hoteluri din Mamaia (Comandor, Ami­ral şi Orfeu), Olimp (Amfiteatru, Bel­ve­dere, Panoramic) şi Cap Aurora (Onix şi Sa­fir), deschise oficial începând cu luna iunie.
"Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de la mare a fost de 45% în perioada iunie-august comparativ cu 60% în aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat Goschy, care conduce un grup cu o cifră de afaceri de 11 milioane de euro anul trecut, în scădere cu 22% faţă de anul anterior.
Şi Nicolae Bucovală, proprietarul hotelului de trei stele Tomis din Mamaia şi preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, susţine că lunile iunie, iulie şi august au fost mai slabe decât lunile anterioare ale anului 2009, veniturile unităţii controlate fiind în scădere cu 5%.

"Dacă mă refer la toate hotelurile din Mamaia, pot spune că acestea s-au confruntat cu o scădere a veniturilor cuprinsă între 5% şi 20%. Aceasta a fost cauzată de reducerea veniturilor populaţiei", a declarat Bucovală.
Vara aceasta a adus venituri mai mici şi agenţiilor de turism care au vândut sejururi pe litoralul românesc. Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), susţine că în­casările agenţiilor au scăzut cu 20% pe fon­dul ieftinirii vacanţelor. "În ceea ce pri­veş­te numărul de turişti care au cumpărat va­canţe pe litoralul românesc nu avem o situaţie clară, însă este cert că numărul acestora nu a fost în creştere".

Deşi lunile de vară au înregistrat rezultate slabe din punctul de vedere al veniturilor aduse operatorilor din turism, proprietarii de hoteluri aşteaptă clienţi şi în septembrie.
"Vom ţine hotelurile deschise până pe 30 septembrie, la cererea Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale", a spus Josef Goschy. El a precizat că speră ca anul viitor să se vadă o revenire a turismului. Omul de afaceri timişorean a mai menţionat că din cauză că nu dispune de bani nu poate să demareze niciun proiect de renovare a unor hoteluri. "Stau în repaus deocamdată pentru că nu am bani. Când duci lipsă de bani nu poţi să te angajezi în dezvoltarea de proiecte. Deocamdată trebuie să achit datoriile pe care le am."