Companii

Producatorul laptelui praf Lactovit a intrat in insolventa

10.02.2010, 23:05 1099

Industrializarea Laptelui Harghita, producatorul laptelui prafpentru bebelusi Lactovit - cu afaceri de 5,7 mil. euro in 2008, aintrat in insolventa, dupa ce a acumulat datorii de sase milioanede euro la finalul anului 2008.

Peste jumatate din datoriile companiei sunt catre ANAF si AVAS,potrivit reprezentantilor Restart IPURL, administratorul judiciaral producatorului de lactate.

"Nu reusesc sa mai fac fata platii datoriilor, care sunt relativmari. Tabelul credal nu este definitivat, de aceea nu stim sumatotala a datoriilor, dar acesta va fi finalizat in urmatoarele 30de zile", a declarat Dumitru Citiriga, avocat al companiei deinsolventa Restart IPURL din Brasov, administratorul judiciar alcompaniei din Harghita, adaugand ca producatorul de lapte praf nuare credite bancare. El sustine ca intrarea in insolventa acompaniei a fost determinata de faptul ca producatorul aachizitionat un utilaj pentru productia Lactovit. Pentru ca aceastainvestitie sa fie rentabila, instalatia achizitionata ar fi trebuitsa aiba o productie lunara de peste 70 de tone. "Deoarece companiaa produs sub acest prag de rentabilitate, iar cheltuielile generaleau fost mari, producatorul a realizat vanzari sub costul deproductie. In plus, aceasta investitie a fost realizata cu garantieguvernamentala. Atunci cand nu au mai putut plati acest credit,creantele au fost preluate de AVAS. Intre timp, compania a acumulatsi datorii catre ANAF, de aceea majoritatea datoriilor pe careIndustrializarea Laptelui Harghita le are sunt catre aceste douainstitutii", a completat Citiriga.

Reprezentatii companiei harghitene nu au raspuns solicitarilorZF pana la inchiderea editiei.

Pe lista creditorilor afisati la dosarul de intrare ininsolventa al Industrializarii Laptelui Harghita, pe site-ultribunalului Harghita apar alaturi de furnizori si DirectiaGenerala a Finantelor Publice Harghita si Oficiul RegistruluiComertului Harghita. AVAS a incercat sa vanda prin licitatieactivele Industrializarii Laptelui Harghita in aprilie 2009, pentru7,45 mil. dolari (5,6 mil. euro), dar nu a reusit, potrivitultimelor date disponibile.

Industrializarea Laptelui Harghita a inregistrat in 2008 ocifra de afaceri de 21,1 mil. lei (circa 5,7 mil. euro), in scaderein lei cu 2,5% fata de rezultatele obtinute in anul precedent si opierdere neta 4,8 mil. lei (1,3 mil. euro), in crestere cuaproximativ jumatate de milion de lei fata de cea realizata in2007. Tot in 2008, compania cu aproape 200 de angajati, a avut insadatorii totale de 23,5 mil. lei (6,3 mil. euro), cu 16,8% mai maridecat in anul precedent.

Producatorul laptelui praf Lactovit, care are ca principalicompetitori companiile Nestlé, Milupa, Humana, Hipp si Abbot, estecontrolat de asociatia salariatilor (40,3%), AVAS (13,2%) si altiactionari, potrivit informatiilor aparute pe site-ul Bursei deValori Bucuresti pe care compania harghiteana a fost tranzactionatasub simbolul INLA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO