Producatorul laptelui praf Lactovit a intrat in insolventa

Autor: Diana Tudor Stoica 10.02.2010

Industrializarea Laptelui Harghita, producatorul laptelui praf pentru bebelusi Lactovit - cu afaceri de 5,7 mil. euro in 2008, a intrat in insolventa, dupa ce a acumulat datorii de sase milioane de euro la finalul anului 2008.

Peste jumatate din datoriile companiei sunt catre ANAF si AVAS, potrivit reprezentantilor Restart IPURL, administratorul judiciar al producatorului de lactate.

"Nu reusesc sa mai fac fata platii datoriilor, care sunt relativ mari. Tabelul credal nu este definitivat, de aceea nu stim suma totala a datoriilor, dar acesta va fi finalizat in urmatoarele 30 de zile", a declarat Dumitru Citiriga, avocat al companiei de insolventa Restart IPURL din Brasov, administratorul judiciar al companiei din Harghita, adaugand ca producatorul de lapte praf nu are credite bancare. El sustine ca intrarea in insolventa a companiei a fost determinata de faptul ca producatorul a achizitionat un utilaj pentru productia Lactovit. Pentru ca aceasta investitie sa fie rentabila, instalatia achizitionata ar fi trebuit sa aiba o productie lunara de peste 70 de tone. "Deoarece compania a produs sub acest prag de rentabilitate, iar cheltuielile generale au fost mari, producatorul a realizat vanzari sub costul de productie. In plus, aceasta investitie a fost realizata cu garantie guvernamentala. Atunci cand nu au mai putut plati acest credit, creantele au fost preluate de AVAS. Intre timp, compania a acumulat si datorii catre ANAF, de aceea majoritatea datoriilor pe care Industrializarea Laptelui Harghita le are sunt catre aceste doua institutii", a completat Citiriga.

Reprezentatii companiei harghitene nu au raspuns solicitarilor ZF pana la inchiderea editiei.

Pe lista creditorilor afisati la dosarul de intrare in insolventa al Industrializarii Laptelui Harghita, pe site-ul tribunalului Harghita apar alaturi de furnizori si Directia Generala a Finantelor Publice Harghita si Oficiul Registrului Comertului Harghita. AVAS a incercat sa vanda prin licitatie activele Industrializarii Laptelui Harghita in aprilie 2009, pentru 7,45 mil. dolari (5,6 mil. euro), dar nu a reusit, potrivit ultimelor date disponibile.

Industrializarea Laptelui Harghita a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 21,1 mil. lei (circa 5,7 mil. euro), in scadere in lei cu 2,5% fata de rezultatele obtinute in anul precedent si o pierdere neta 4,8 mil. lei (1,3 mil. euro), in crestere cu aproximativ jumatate de milion de lei fata de cea realizata in 2007. Tot in 2008, compania cu aproape 200 de angajati, a avut insa datorii totale de 23,5 mil. lei (6,3 mil. euro), cu 16,8% mai mari decat in anul precedent.

Producatorul laptelui praf Lactovit, care are ca principali competitori companiile Nestlé, Milupa, Humana, Hipp si Abbot, este controlat de asociatia salariatilor (40,3%), AVAS (13,2%) si alti actionari, potrivit informatiilor aparute pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti pe care compania harghiteana a fost tranzactionata sub simbolul INLA.